Tokyos äldsta kvinna kan ha varit död i 25 år

Nu ska alla japaner över hundra år inventeras

NYHETER

Fusa Furuya, 113 år, lär vara Tokyos äldsta kvinna.

Men ingen har sett henne sedan sextiotalet.

Nu har myndigheterna fattat misstankar - och jagar alla åldringar över hundra för att kolla så att de verkligen lever.

Japan har världens äldsta invånare. Frågan är hur många av dem som fortfarande existerar. För några dagar sedan gjorde myndigheterna den makabra upptäckten att gamle Sogen Kato som skulle ha varit 111 år egentligen dog redan för mer än trettio år sedan. Familjen hade balsamerat och gömt det pyjamasklädda liket i en säng för att kunna plocka ut motsvarande 850 000 kronor av åldringens pension.

Fler dödsfall kan ha mörkats

Nu har Tokyos sociala myndigheter fattat misstankar att fler väldigt gamla personer som inte visat sig på länge egentligen är avlidna sedan länge.

Näst på listan över stans äldsta personer står 113-åriga Fusa Furaya. Hon föddes i juli 1897 och är folkbokförd hos sin dotter.

”Inte sett mamma på femtio år”

Myndigheterna åkte dit och knackade på i förra veckan - öppnade gjorde den häpna dottern som hävdar att de tappade kontakten för mer än femtio år sedan. Om kvinnan lever hade den 79-åriga dottern ingen aning om - men för säkerhets skulle hade hon fortsatt betala in sin mors sjukförsäkring.

– Jag tänkte att det skulle vara bra om det är så att hon lever och kan ha nytta av den, säger dottern till japanska medier.

Nu letar man efter kvinnans yngre son för att höra om han möjligen har sett till sin gamla mor.

Alla över hundra år ska besökas

Enligt lokala myndigheter är det svårt att hålla koll på gamla människor eftersom en del familjer inte vill tillåta besök. Många skickar också släktingar till äldreboenden utan att fylla i papper korrekt.

– Det är viktigt för myndigheterna att förstå verkligheten om var och hur äldre människor lever, säger hälsominister Akira Nagatsuma till japanska medier.

Nu ska alla japaner över hundra år sökas upp personligen i en stor inventering. Landet har mer än 40 000 folkbokförda invånare som är över hundra år. Mycket talar för att den siffran kommer att revideras något efter att man dammsugit landet på åldringar.

FAKTA

Så gamla svenskar finns det

Enligt TT är Sveriges äldsta levande person 110 år gammal och född i mars år 1900.

Det finns ungefär 1500 svenskar som är över 100 år.

De flesta svenskar över 100 år är kvinnor.

Källa: SCB och TT

ARTIKELN HANDLAR OM