Tio män inför rätta för helikopterrånet

39 miljoner blev bytet vid det spektakulära rånet

1 av 4
NYHETER

I dag inleddes rättegången i det som kommit att kallas för ett av de mest spektakulära rånen i Sveriges historia.

De tio åtalade vinkade till sina anhöriga när de kom till rätten på morgonen.

– De som jobbade på värdedepån under rånet har skadats psykiskt, säger advokaten Max Fredriksson och begär drygt en miljon i skadestånd till de 24 målsägarna.

Aftonbladets Linda Hjertén rapporterade direkt från rättssalen.

Rättegången startade något försenat vid klockan 9.15 i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt där säkerheten i dag är extra skärpt. Ett tiotal uniformerade poliser genomsökte säkerhetssalen innan förhandlingarna startade och alla åhörare fick passera genom säkerhetskontrollen.

Rånet var ytterst välplanerat. Bytet blev 39 miljoner kronor, miljoner som fortfarande är spårlöst borta.

09.15 Rättegången inleddes en kvart sent, trots att alla åhörare ännu inte passerat säkerhetskontrollen. Flera av de anhöriga till de åtalade männen ställde sig vid säkerhetsglaset och vinkade till sina släktingar som de inte sett på länge. Några av de åtalade männen vinkade leende tillbaka, andra såg sammanbitet mot åhörarna.

Dagen inleds med att åklagare Leif Görts läser upp åtalspunkterna.

09.45 Alla männen förnekar, även här i dag i rättssalen, brott. Ingen av dem har på något sätt, menar de, medverkat i det spektakulära brottet. De har har varken främjat det, planerat det eller deltagit på något sätt, säger de i dag.

10.15 Åklagaren ska nu inleda sin sakframställan, bland annat ska han visa en timmeslång film från övervakningskamerorna inne på värdedepån.

De åtalade männen sitter tysta och stilla bredvid sina advokater. Några av dem är propert klädda i kavaj och skjorta, andra i t-shirt. Några av männen har knappt vänt sig om mot åhörarna. Andra vänder sig om och om igen och söker ögonkontakt med vänner och släktingar på åhörarläktarna.

10.37 Med bilder från övervakningskamerorna går åklagaren punkt för punkt igenom morgonen den 23 september. Klockan 05.18 landade helikoptern på Västberga-depåns tak och sedan följde flera kraftiga smällar och med hjälp av stegar tog sig rånarna ner i byggnaden.

På en av stegarna har DNA från en av de åtalade hittats. Även DNA-spår från en annan av de misstänkta har hittats på ett gummiband som lämnades kvar i depån.

Även blodspår har hittats så trots att rånet kallats för ytterst välplanerat anser sig åklagaren ha en hel del bevisning.

10.50 De åtalade männen följer alla till synes uppmärksamt med i åklagarens sakframställan när han med hjälp av en storbildsskärm går igenom exakt hur rånet gick tillväga.

11.04 Rätten tar en kort paus innan den den långa övervakningsfilm som skildrar rånet ska visas.

11.38 Advokat Max Fredriksson är målsägarbiträde för offren. Han säger att de fortfarande mår dåligt.

– Det har varit en uppslitande upplevelse och de har förlorat mycket av sin grundtrygghet. De har inte skadats fysiskt, men psykiskt. En del går fortfarande i terapi.

I dag är nio av hans målsägande på plats.

– De tycker det känns skönt att vara här, att få något slags avslut.

Fredriksson säger att det finns ett problem med att rånet beskrivits som så spektakulärt.

– Det förtar lite av deras upplevelse och det hemska de varit med om, säger han.

Några av offren kommer att vittna senare under rättegångsprocessen. Deras biträde Max Fredriksson har begärt sammanlagt drygt en miljon kronor i skadestånd till de 24 målsägarna.

11.46 På filmen från värdedepån som visas i rättssalen ser man inte bara hur de maskerade gärningsmännen gick till väga, man får även se hur den oroliga och skrämda personalen på depån hör sprängladdning på sprängladdning detonera i lokalerna.

De inväntar oroligt order sittandes på golvet utan att veta vad som egentligen pågår. Samtidigt stormar de svartklädda männen med automatvapen rummen utanför.

12.04 En knapp halvtimme tog det att fylla 6-7 postsäckar med 39, 1 miljoner kronor och fly igen.

Rätten bryter nu för lunch till fem över ett.

13.14 Lunchpausen är nu över och åklagaren tänker gå in på del tre: flykten och de avspärrningar som rånarna på fyra ställen placerade ut för att hindra polisen, bland annat fotanglar.

14.05 Leif Silbersky företräder den man som misstänks ha flugit helikoptern. Senare under dagen ska han "smula sönder åklagarens bevis".

– Dels har min klient ett alibi. Sedan kan han inte flyga helikopter på natten och har heller aldrig gjort det. Och att hans DNA finns i helikoptern är ju inget konstigt, han har ju kört den en femtiotal gånger.

– Han mår inget vidare men det är väl vad man kan förvänta sig av någon som suttit frihetsberövad i elva månader, säger Leif Silbersky.

15.07 Kammaråklagarna Björn Frithiof och Leif görts turas om att presentera sakframställan. Det tar tid, det är mycket teknisk bevisning som beslagtagits och undersökts, bland annat helikoptern, stegar och fotanglar.

I helikoptern hittades bland annat DNA från den häktade helikopterpilot som kommit att kallas för tv-producenten men han förnekar att han har något som helst med rånet att göra.

16.02 Rätten avslutar för i dag och förhandlingarna återupptas på onsdag klockan nio. De åtalade leds ut igen, flera av dem tillbaka till häktet. Anhöriga och vänner vinkar genom glaset och gör uppmuntrande tecken.

FAKTA

Så gick rånet till:

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranger, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med rånbytet på 39 158 000 kronor lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen. Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.43: Flera kraftiga explosioner rapporteras.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.