Svanbergs tätatät

Firar läckagestoppet med romantisk middag

Foto: Foto: Hotgossip.se
Utan strumpor Carl-Henric Svanberg och nya kvinnan Louise Julian myser på restaurang Ciao Grande i Stockholm.
NYHETER

London/New york. Snart ska oljeläckan i Mexikanska golfen vara tätad – permanent. Det firar BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg med en tätatät med sin nya kvinna, Louise Julian, på en pizzeria i Stockholm.

Foto: Foto: AP
Oljeolyckan i Mexikanska golfen.

Oljekatastrofen i Mexikanska golfen är den värsta i sitt slag som världen någonsin skådat. Det visar nya beräkningar som amerikanska myndigheter gjort, skriver Financial Times

”Static kill”

Men i går inledde BP den procedur som kallas ”static kill” och innebär att oljan ska pressas tillbaka ner i den underjordiska källan genom att pumpa ner lera i en ledning.

– Det kan ta allt mellan några timmar och några dagar att slutföra. Vi är just nu extremt fokuserade på att det här ska bli så bra som möjligt, säger vice vd:n Kent Wells till CNN. Mer än 4,9 miljoner fat olja, 776 miljoner liter, har läckt ut sedan

i april. Det är 16 gånger mer än vad som läckte ut från Exxon-olyckan utanför Alaska 1989. Enligt tidningen innebär det att oljebolaget kan tvingas betala över 140 miljarder kronor i böter.

Miljardböter

Bötesbeloppet varierar mellan 7 800–30 000 kronor per fat läckt olja. Hur mycket BP tvingas betala beror på hur pass ansvariga de anses vara för oljekatastrofen. Ingen kan i nuläget säga något om de långsiktiga effekterna av katastrofen.

ARTIKELN HANDLAR OM