Dagens namn: Anna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Nä, nu ljuger ni allt!

Ny undersökning visar att kändisar ljuger – eller ofta minns väldigt fel

Lurigt minne Felaktiga minnen är vanligare än vi tror. Mona Sahlin sa bland annat när hon var idrottsminister att hon hade vunnit guld i ett DM som ung.   Lurigt minne Felaktiga minnen är vanligare än vi tror. Mona Sahlin sa bland annat när hon var idrottsminister att hon hade vunnit guld i ett DM som ung. Foto: BJÖRN LINDAHL

Lars Ohly har varit fotbollsproffs, Anna Anka finalist i Fröken Sverige och Björn Ranelid supersprinter.

Våra kändisar ljuger– eller minns ofta fel. Men det gjorde även en femtedel av testpersonerna i en ny studie.

– Jag är inte förvånad, många människor friserar sin historia, säger friidrottsexperten Lennart Julin.

Lars Ohly är en framgångsrik politiker, Anna Anka har blivit känd efter sin medverkan i teveserien ”Svenska Hollywoodfruar” och Björn Ranelid toppar listan över Sveriges populäraste författare. Likväl har samtliga ”förskönat” sina tävlingsresultat.

Och felaktiga minnen är vanligare än vi tror. Forskare på engelska University of Hull visar att saker som vi tror oss minnas från barndomen ofta inte har hänt. Studien visar att så många som en femtedel av undersökningens 1 600 testpersoner hade falska minnen från barndomen.

Mindes dinosaurier

En tjej mindes att hon hade varit framgångsrik hockeyspelare när hon var liten, trots att hon inte ens kunde åka skridskor. En annan person hade tydliga minnen från ett möte med en levande dinosaur, trots att han vet att dinosaurer är utdöda. Resultaten visar hur otillförlitligt minnet kan vara, och förklarar hur det kan komma sig att två personer kan minnas en händelse så olika.

Idrottsmytomaner

Lennart Julin är van vid att personer förstorar sina idrottsprestationer och har till och med gett dem ett eget namn – idrottsmytomaner. Han tycker att kändisar borde akta sig för att leka idrottsstjärnor.

– Indirekt nedvärderar de idrottare som verkligen har gjort bra sportresultat. De stjäl uppmärksamhet från dem som egentligen förtjänar det, säger han.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet