Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
Lurigt minne Felaktiga minnen är vanligare än vi tror. Mona Sahlin sa bland annat när hon var idrottsminister att hon hade vunnit guld i ett DM som ung.   Lurigt minne Felaktiga minnen är vanligare än vi tror. Mona Sahlin sa bland annat när hon var idrottsminister att hon hade vunnit guld i ett DM som ung. Foto: BJÖRN LINDAHL

Nä, nu ljuger ni allt!

Ny undersökning visar att kändisar ljuger – eller ofta minns väldigt fel

Lars Ohly har varit fotbollsproffs, Anna Anka finalist i Fröken Sverige och Björn Ranelid supersprinter.

Våra kändisar ljuger– eller minns ofta fel. Men det gjorde även en femtedel av testpersonerna i en ny studie.

– Jag är inte förvånad, många människor friserar sin historia, säger friidrottsexperten Lennart Julin.

Lars Ohly är en framgångsrik politiker, Anna Anka har blivit känd efter sin medverkan i teveserien ”Svenska Hollywoodfruar” och Björn Ranelid toppar listan över Sveriges populäraste författare. Likväl har samtliga ”förskönat” sina tävlingsresultat.

Och felaktiga minnen är vanligare än vi tror. Forskare på engelska University of Hull visar att saker som vi tror oss minnas från barndomen ofta inte har hänt. Studien visar att så många som en femtedel av undersökningens 1 600 testpersoner hade falska minnen från barndomen.

Mindes dinosaurier

En tjej mindes att hon hade varit framgångsrik hockeyspelare när hon var liten, trots att hon inte ens kunde åka skridskor. En annan person hade tydliga minnen från ett möte med en levande dinosaur, trots att han vet att dinosaurer är utdöda. Resultaten visar hur otillförlitligt minnet kan vara, och förklarar hur det kan komma sig att två personer kan minnas en händelse så olika.

Idrottsmytomaner

Lennart Julin är van vid att personer förstorar sina idrottsprestationer och har till och med gett dem ett eget namn – idrottsmytomaner. Han tycker att kändisar borde akta sig för att leka idrottsstjärnor.

– Indirekt nedvärderar de idrottare som verkligen har gjort bra sportresultat. De stjäl uppmärksamhet från dem som egentligen förtjänar det, säger han.


Här är kändisar som har ljugit om sina prestationer

Mona Sahlin

   När Socialdemokraternas partiledare blev idrottsminister avslöjade hon en hittills dold sida, hon hade vunnit guld i ett DM (Distriktsmästerskap) som ung. När påståendet faktagranskades visade sig tävlingen inte vara ett DM utan en tävling i Sahlins skola.

Björn Ranelid.   Björn Ranelid. Björn Ranelid

   ”Jag är Sveriges enda författare som har spelat i MFF:s, HIF:s och TFF:s A-lag. Jag har sprungit 100 meter på 10,71”, sa Björn Ranelid 1994. Om tiden stämt hade författaren varit landslagsaktuell. Problemet är bara att Ranelid aldrig har sprungit så snabbt.

Anna Anka

Anna Anka.   Anna Anka.    Den kontroversiella Hollywoodfrun har skrutit om sin andraplats i Fröken Sverige 1994. När Veckorevyn, som höll i skönhetstävlingen, letade efter Anna Anka i sina arkiv, hittade de henne varken på första, andra eller tredje plats. Hoppsan, sa Anka, och kom plötsligt på att tävlingen hon kom tvåa i var Hawaiian Tropic.

Carin Nilsmark

Carin NIlsmark.   Carin NIlsmark.    Golfspelaren ville imponera på sina idrottskollegor i tv-tävlingen Mästarnas Mästare och sa att hon var en fenomenal höjdhoppare som ung. Bland annat hade hon varit Götalandsmästare i höjdhopp. Men hennes egentliga resultat var nästan en meter kortare än det resultat hon uppgett. Och Götalandsmästare kan hon inte skriva i sitt cv utan att ljuga.

Lars Ohly

Lars Ohly.   Lars Ohly. Foto: lasse allard    Strax efter att Lars Ohly blev vald till partiledare för Vänsterpartiet 2004 sa han att han hade spelat en A-lagsmatch mot fotbollslegenden Nacka Skoglund 1968. När det visade sig att ingen av de gamla A-lagsspelarna mindes Ohly tog partiledaren tillbaka påståendet och sa att han ”måste ha stått vid sidan av”.
Lennart Julin om att överdriva

Lennart Julin jobbar bland annat som friidrottsstatistiker på Svenska friidrottsförbundet.   Lennart Julin jobbar bland annat som friidrottsstatistiker på Svenska friidrottsförbundet. Foto: scanpix     En av fem personer ljuger eller minns fel. Är du förvånad?

– Nej, jag är inte förvånad. Jag har själv upplevt hur min minnesbild redigerats efter hur jag tycker att en sak borde vara.

    Vilka är det som ljuger eller minns fel?

– Osäkra människor, tror jag. Det gemensamma med Anna Anka och de andra kändisarna är att de är exhibitionister som gärna vill framhålla sig själva och sin egen person.

    Varför ljuger vi om våra bedrifter?

– Jag tror att många vill minnas att de exempelvis var duktigare på idrott när de var unga än vad de egentligen var. När det gäller kändisar tror jag att kampen om att få synas är hårdare i dag än förr och att det gäller att hitta på spektakulära saker för att bli sedd. Idrottsprestationer är en sådan sak.

    Hur allvarligt är fenomenet?

– Att ljuga om idrottsliga prestationer är väl inte hela världen, men om det ändå kan bli så fel i idrotten undrar jag hur fel det

kan bli i dramatiska situationer, hur kan vi veta om det vi sett är sant och verkligen har hänt?

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2010-08-04
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article12413763.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11