Jagar småfåglar för att överleva

Bärplockarna: Vi är hungriga – och lurade

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
riskerar stora skulder Enligt arbetarnas kontrakt förväntas de bland annat plocka upp till 90 kilo lingon per dag, vilket motsvarar cirka 180 liter. Enligt uppgifter från fackförbundet Kommunal som är ansvarig för bärplockarna är det möjligt att plocka upp till 65 kg per dag – förutsatt att det är riktigt gott om bär. Plockarna måste själva bekosta mat, logi, resor, tillstånd och försäkring. Nu riskerar de att få återvända hem skuldsatta.
NYHETER

SÄRNA. Vietnamesiska bärplockare skjuter småfåglar, plockar giftig svamp och letar ätbara växter i skogarna runt Särna i Dalarna.

De är hungriga och har inga pengar.

För dyra pengar köpte de drömmen om dignande bärmarker. Men risken är stor att de återvänder med skulder.

Phuong Thi Kuong letar förgäves efter bär i skogarna runt Särna i Dalarna. Säsongen har inte börjat än.

– De sa att bären skulle vara jättestora och lättplockade och att det skulle finnas massor med jobb. Men det finns nästan inga bär och vi tjänar inga pengar alls, säger Phuong Thi Kuong, 18, via en tolk.

Sysslolösa i skogen

Hon sitter på huk på marken vid sidan av landsvägen mellan Älvdalen och Särna. Tillsammans med sju landsmän har hon varit ute och sökt bär i skogen, förgäves. Nu har den slitna lastbilen de åker i fått motorstopp.

– Vi har blivit lurade, suckar hon uppgivet.

Sammanlagt har omkring 290 bärplockare från Vietnam lurats till Sverige långt innan bärsäsongen börjar.

I tre veckor har de traskat runt sysslolösa i Särna.

De har betalat cirka 16 000 svenska kronor för att komma hit, i hopp om att tjäna stora pengar. Nu riskerar de att bara ha skulder med sig hem.

Hoppas finna föda

– Vi letar grönsaker i skogen. Vissa går ut och jagar smådjur och fåglar för att ta hem och slakta, säger Than Thi Phung, 40.

Alla vietnamesiska arbetare Aftonbladet stöter på i Särna klagar på hunger.

Phoung Thi Kuong har hittat svampar i skogen som de hoppas ska gå att äta.

De blir förskräckta när det visar sig vara giftmurklor som kan ge både kräkningar och diarré.

Trots att de bor upp till sju personer i rum för två, vill de inte klaga på boendet. Det gör däremot räddningstjänsten som varit på plats och konstaterat att det saknas brandlarm i den gamla folkhögskolan.

Svarar inte på frågor

Det vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC:s representanter vill bara svara på två frågor när vi möter dem. Men egentligen ger direktör Nguyen Van Hoc inga svar alls.

Poliser som kallades till vietnamesernas förläggning under helgen beskrev stämningen som kokande och bedömde risken för ”någon form av upplopp” som stor. Men det verkar inte bekymra Nguyen Van Hoc. Via en tolk säger han:

– Det beror på att de är bönder. De har aldrig sett en bil förut och blev lite uppspelta.

Olle Andersson, representant för Lomsjö Bär AB som är TTLC:S svenska samarbetspartner, tror inte att arbetarna far illa eller att de saknar mat.

– Jag förutsätter att TTLC talar sanning. Det måste jag göra. Jag pratar inte vietnamesiska och arbetarna pratar ingen engelska.

Men om det visar sig att vietnameserna inte får schysta löner tänker han sluta i bärbranschen, säger han.

FAKTA

Så många kommer hit och plockar

I slutet av juni hade Migrationsverket registrerat omkring 3 000 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning.

Det är en minskning jämfört med 2009 då man tog emot mer än dubbelt så många ansökningar.

Den överlägset största delen av ansökningarna gällde arbetare från Thailand. Ett par hundra ansökningar kom från Vietnam, Bangladesh och Ukraina.

Mörkertalet i statistiken bedöms som relativt stort, eftersom många arbetare kommer till Sverige på turistvisum och plockar bär svart.