Ryska bränderna helt utom kontroll

1 av 6 | Foto: reuters
Utanför staden Novovoronezh, 40 kilometer från Moskva, försöker en brandman släcka den härjande elden.
NYHETER

Bränderna som hotar delar av Ryssland sprider sig nu helt okontrollerat.

Hittills har 48 människor mist livet och bara det senaste dygnet har 400 nya bränder inrapporterats.

Den ryska brandkåren kämpar desperat för att få kontroll över bränderna som nu täcker 188 525 hektar. Allt större ytor härjas av elden medan svår hetta och starka vindar gör att bränderna hela tiden sprids till nya områden.

Tusentals evakueras

Parallellt med släckningsarbetet pågår flera rättsprocesser relaterade till brandkatastrofen och flera kommuner har anklagats för att inte ha gjort tillräckligt för att förebygga bränderna.

Bränderna startade i distriktet Vyksa i Nizjnij Novgorodregionen kring månadsskiftet. Där förstörde elden 650 hus och tvingade myndigheterna att evakuera 1 400 personer.

Sedan dess har situationen urartat och dödssiffrorna stiger stadigt efter hand som nya förkolnade kroppar hittas i de områden där elden släckts.

Kärnanläggning hotas

En av de svårast drabbade byarna är Mokhovoye utanför Moskva där sex invånare och en brandman miste livet i de våldsamma bränderna. Enligt Moscow Times har bränderna skapat så tjocka röktäcken att vattenbombning från luften är omöjlig.

De senaste farhågorna är att elden som rasar i närheten av staden Sarov i Nizjnij Novgorod ska hota den kärntekniska forskningsanläggning som ligger i staden och chefen för den ryska kärnkraftsmyndigheten besökte nyligen staden för att skapa sig en bild av läget.