Frida träffades av blixten – precis som sin pappa

Hennes pappa har träffats två gånger tidigare

Foto: anders andersson
Frida Sörman träffades av blixten när hon filmade under semestern på Öland. Sambon Martin Gustafsson och dottern Meja Gustafsson var också med vid händelsen.
NYHETER

Frida Sörman, 24, skulle filma åskovädret utanför husvagnen.

Då träffades hon av blixten.

Men Frida är inte den första i familjen att drabbas av bixtnedslag - hennes pappa har träffats två gånger tidigare.

– Han låg på sjukhus i 14 dagar, det var riktigt illa, säger Frida Sörman.

Åskovädret hade dragit in över Sonjas camping på norra Öland den 17 juli i år. Frida Sörman var där med sin familj och gick runt med filmkameran för att föreviga semestern.

Hennes pappa, Tomas, vinkade ut henne i förtältet för att filma de vackra blixtarna.

– Sedan skulle jag gå in i husvagnen och klev upp på pallen som är gjord av stål och trä. Jag höll kameran i högra handen och tog tag i listen på husvagnen med den andra när blixten kom, säger hon.

Blev chockad

Blixten hade troligen gått genom marken och passerade upp genom Fridas fot. Hennes föräldrar såg hur en blixttråd gick genom armar och huvud. Hon fördes med ambulans till Kalmars sjukhus men klarade sig ändå bra. Efter en dags observation kunde hon åka hem.

– Precis efter att det hände fick jag en ordentlig chock. Jag började först skratta och sedan gråta och jag minns att jag hann tänka "vad händer nu?", säger Frida.

"Flög flera meter"

Men det här är inte första gången som blixten slår ner hos samma familj. Fridas pappa, Tomas, har drabbats av blixtnedslag två gånger efter varandra.

– Pappa blev träffad i lumpen, då flög han flera meter och låg på sjukhuset i 14 dagar, det var riktigt illa. Men han klarade sig också och han har inte visat att det är något som han tänker på nu, säger Frida.

Läkaren på sjukhuset i Kalmar som tog emot Frida efter blixtnedslaget sa att hon haft en väldig tur som klarade sig så bra.

– Jag har verkligen lärt mig att man aldrig ska gå ut när det är ett sådant oväder. Man är väl lite så att man blundar för att det är farligt, det kan vara mysigt att höra hur det smattrar och man kan tycka att det är intressant, blixtarna är som ett skådespel. Men jag kommer att vara mer försiktig, nu vill jag knappt ha på tv:n när det åskar, säger hon.