Föräldrar slog barnen blodiga

Knytnävsslag, sparkar och sexuella ofredanden var syskonens vardag

Foto: Foto:ROGER LUNDSTEN
Gömde sig från våldet Under en vinter stack pojken hemifrån och gömde sig ute bakom skolan. När mamman och pappan hittade den frusne pojken fick han skäll. När han körts hem blev han slängd mot toalettdörren så att glasögonen förstördes.
NYHETER

Pappan tryckte fast sonen mellan väggen och matbordet och kastade träskor mot hans huvud.

Skräckföräldrarna misshandlade sina tre barn under flera års tid.

– De har levt under vidriga förhållanden, säger advokaten Maria Almgren.

Ett av hemmen där barnen misshandlades.

År efter år tog de 53-åriga föräldrarna ut sina aggres-sioner mot barnen. I familjens stora gula hus utanför Falkenberg fick pojken och hans tvillingsystrar ta emot knytnävsslag och sparkar, ofta med fysiska skador som resultat.

Kastade träskor

Vid flera tillfällen knuffade pappan in sonen i en toalettdörr så att han fick näsblod. När pappan var berusad och inte orkade springa, kastade han i stället saker efter sin son.

– Han kastade oftast träskor mot mig och svor och dumförklarade mig. För varje fel jag gjorde var jag dum i huvudet, berättar pojken i förhör.

Åtalet gällde misshandel mellan 2005 och 2007, men i förhören framgår det att barnen blivit slagna under hela sin barndom.

Mamman brukade titta på när pappan slog pojken. Hon våldförde sig mer på systrarna genom att vrida runt deras armar och ge dem örfilar.

– De här barnen har under många år utsatts för förfärliga kränkningar av sina föräldrar. De har levt under vidriga förhållanden som man inte tror kan inträffa i Sverige i dag, säger Maria Almgren, som varit juridiskt ombud åt flickorna.

Den ena flickan utsattes också för flera sexuella ofredanden av pappan.

Båda syskonen såg hur han tog på dottern, kramade henne extra länge.

Barnen fick nog

Skolsköterskor ringde ibland hem om barnens blåmärken, men då blev pappa bara ännu argare, berättar barnen i förhör.

Till slut var det barnen själva som fick nog. De vände sig genom skolan till sociala myndigheter och omhändertogs direkt, men har först nu kunnat berätta om alla övergrepp.

I dag är flickorna 17 år och pojken 19 år. De bor i familjehem och får professionell hjälp. Ytterligare ett syskon, som inte omfattats av åtalet, placerades i familjehem.

Nekar till brott

– De undrar förstås varför de har blivit behandlade så här av sina föräldrar, säger Maria Almgren.

Föräldrarna har hela tiden nekat till brott. Men efter att ha friskförklarats i en mindre psykundersökning, dömdes de i går för grov fridskränkning. Pappan fick 1,5 års fängelse, mamman ett år. De ska också betala skadestånd till barnen på sammanlagt 245 000 kronor.

Aftonbladet har sökt föräldrarnas advokater.

ARTIKELN HANDLAR OM