Klass 1-varning över Norrland

Stora mängder
regn att vänta

NYHETER

Se upp Norrland!

Under resten av onsdagen kommer regnet ösa ner – och lokalt kan det bli översvämningar.

– Det blir ihållande regn som är delvis kraftigare på sina håll, säger Sten Laurin, meteorolog vid SMHI där man utfärdat klass 1-varning.

Hela norrlandskusten kommer under onsdagens eftermiddag och kväll att dränkas av stora mängder regn. Och på SMHI har man nu utfärdat en klass 1-varning.

Varningen innebär att vissa risker för allmänheten och en del av samhällsfunktionerna råder.

– Vi vet inte exakt var det slår till, men det blir olika intensitet på regnet, säger Sten Laurin vid SMHI.

Kan bli 60 millimeter

Längs hela Norrlandskusten varnar man för att det kommer mellan 20 och 40 millimeter regn. Men lokalt kan regnmängderna bli större. Man kan inte utesluta att mängderna blir lika kraftiga som under förra veckans översvämningar i östra Svealand då uppemot 60 millimeter regn föll på kort tid.

Regnet kommer att hålla i sig under hela kvällen och i nordligaste norrland avtar det inte förrän på torsdagen. Vid midnatt bör det värsta regnet ha passerat Sundsvall.

Finsk åska

Men allra högst upp i landet får man räkna med mer än regn. Från grannlandet i öster kommer fler bekymmer.

– Det kan bli kraftiga skurar med åska längst upp i norr. Det är åska från Finland som är på väg över Bottenviken, säger Sten Laurin.

Lågtrycket för även med sig hårda vindar och över Bottenhavet, Norra Kvarken och Bottenviken förväntas vindarna nå upp i kulingstyrka.