Katastrofen sprider sig snabbt i Pakistan

Foto: AFP
En överlevande efter översvämningskatastrofen tar sig över en flod där en bro rasat.
NYHETER

Översvämningskatastrofen i Pakistan är landets värsta i modern tid.

Över 1 500 människor har redan mist livet i de snabbt framforsande vattenmassorna.

Men regnet fortsätter falla och nu hotar katastrofen att spridas till andra delar av landet.

Sedan årets monsunregn började har den folkrika provinsen Punjab fått cirka 30 procent mer regn än normalt. Kombinerat med bristande beredskap har regnen gjort att katastrofen nu är ett faktum.

Bara taken syns

Floderna i provinsen har svämmat över sina bräddar och förstört stora delar av den jordbruksbygd som förser hela landet med spannmål. I vissa områden syns bara tak och trädtoppar över vattenytan.

Hundratals byar har förstörts, mer än 1500 personer har mist livet och miljoner befinner sig på flykt i ett land som redan är hårt drabbat av militanta grupper och en havererad ekonomi.

Myndigheterna har fått utstå stark kritik mot sin katastrofberedskap och bland annat har helikoptrar saknats för att kunna undstätta drabbade och strandsatta människor.

Miljoner har drabbats

Nu varnar myndigheterna för att katastrofen kommer att sprida sig ytterligare i takt med att regnet fortsätter att falla. Området som ligger i riskzonen är främst provinsen Sindh.

Redan nu uppges 3,2 miljoner människor vara drabbade av översvämningen.

Efter den mer akuta katastrofhjälpen tror FN att Pakistan kommer att behöva mat till nästan två miljoner människor och hjälp att hantera de vattenburna sjukdomar som ofta sprids i övervämningars spår.

Dessutom har flera vägar och broar sköljts bort vilket gör det svårt för myndigheterna att nå fram med hjälp.