Radioaktivt material flyttas undan elden

Minst 48 döda efter skogsbränderna i Ryssland

1 av 6 | Foto: reuters
Utanför staden Novovoronezh, 40 kilometer från Moskva, försöker en brandman släcka den härjande elden.
NYHETER

Dödssiffran stiger i Ryssland.

Nu har radioaktivt material förflyttats undan skogsbränderna.

Samtidigt avbröt president Dmitrij Medvedev sin semester för krismöte med det nationella säkerhetsrådet.

Åtta döda hittades under onsdagen i utbrända hus, tre i Moskvaområdet, två i Nizjnij Novgorod och en vardera i Voronezj, Rjazan och Ivanovo.

Därmed steg dödstalet till 48. Katastrofen är den dödligaste i sitt slag sedan 1972, då över 100 människor omkom i bränder i skog och torvmossar.

Hemlig anläggning

Bränder rasade ännu på onsdagen vid två strategiskt viktiga anläggningar för kärnenergiforskning, den ena i Novovoronezj i Voronezj-området och den andra i närheten av Sarov i Nizjnij Novgorod, en stad som ännu inga utlänningar får vistas i.

Allt radioaktivt och explosivt material ska ha förflyttats från anläggningen och Sergej Kirijenko, chef för det statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom, försäkrade att inga säkerhetsrisker förelåg.

Det var på den topphemliga anläggningen i Sarov, som förr hade kodnamnet Arzamas-16, som Sovjetunionens första atom- och vätebomber tillverkades.

Flottbas föröddes

Medvedev har givit Rysslands två högsta befälhavare inom flottan en uppsträckning och sparkat flera höga militärchefer efter att en militärbas eldhärjats i Kolomna, tio mil sydost om Moskva.

Förödelsen var enorm – minst 13 hangarer förstördes.

– Om någonting liknande inträffar på andra håll, så kommer jag skoningslöst att agera likadant, sade Medvedev.

Han har även beordrat evakuering av fängelser i högriskområden.

Åtal väckt

Sikten i Moskvas östra förorter var på sina håll knappt 20 meter och Moskvabor plågades av huvudvärk och halsont.

– Luftföroreningarna låg mellan fyra och tio gånger över tillåtna gränsvärden under de tidiga morgontimmarna, sade den statliga miljöexperten Jelena Lezina till nyhetsbyrån Reuters.

Myndigheterna i en kommun i Nizjnij Novgorod anklagas för underlåtenhet att förebygga bränder, meddelade den ryske riksåklagaren på onsdagen sedan åtal väckts. Nizjnij Novgorod, ca 50 mil öster om Moskva, är ett av de värst drabbade områdena.

Även i Sverdlovsk har misstankar om underlåtenhet riktats mot tjänstemän i samband med bränderna, rapporterar en talesman för utredningsmyndigheten i området i Ural, cirka 200 mil öster om Moskva.

FAKTA

Ryska bränder

Temperaturerna i Ryssland är de högsta sedan man började mätningarna för 130 år sedan.

På onsdagen rasade minst 520 bränder på en yta av 1 885 kvadratkilometer.

Sammanlagt arbetade 170 000 personer mot bränderna.

1972, vid tiden för den hittills dödligaste brandsäsongen i Ryssland, miste 104 personer livet då en total yta av 100 000 kvadratkilometer eldhärjades.

Källa: TT-Reuters

TT-AFP-Reuters-Interfax