Åklagarna fortsätter rada upp bevis

Rättegången i helikoptermålet – dag 2

Foto: polisen
Övervakningsfilmen visar rånarna bära iväg säck efter säck med pengar.
NYHETER

De misstänkta rånarna nekar till det uppmärksammade helikopterrånet.

Men i dag fortsatte åklagarna att rada upp bevis mot dem.

Aftonbladet rapporterade direkt från rättssalen.

Det är dag två av 18 av rättegången mot de tio män som står åtalade för det grova rånet mot G4 S värdedepå i Västberga den 23 september i fjol.

Kammaråklagarna Björn Frithiof och Leif Görts kommer i dag att fortsätta med sin sakframställan, något som kommer att ta tid då utredningsmaterialet är mycket omfattande.

Först nästa vecka kommer personal från G4 S som befann sig i lokalen när rånet ägde rum att själva vittna och långt senare i rättsprocessen är det dags för de tilltalade själva att börja förklara bland annat varför deras dna hittats i depån och varför de haft intensiv telefonkontakt under rånnatten.

De tio männen nekar fortfarande till all inblandning i rånet och fortfarande saknas så gott som hela bytet på dryga 39, 1 miljoner kronor.

Aftonbladet rapporterar direkt från rättegången som startar klockan 09.00.

09.08 Dagens förhandling har nu börjat. Precis som i måndags är det en del anhöriga och vänner till de åtalade männen på plats men det är betydligt färre idag än sist.

När de åtalade männen leddes in i salen, även i dag alla klädda i privata kläder, vinkande och log flera av dem till sina vänner.

09.20 Flera av de åtalade männen har inga taxerade inkomster men skulder hos kronofogden enligt åklagarna, en del av dem stora skulder. En av dem, en snart 39-årig man har trots att han inte taxerar någon inkomst alls levt ett liv i relativ lyx med utlandsresor och dyr hyrbil.

– Vi vet inte hur han finansierat sin livsstil, säger Leif Görts.

Nu går åklagaren igenom telefontrafiken mellan de tilltalade under rånnatten.

09.40 Ett av åklagarnas starkaste bevis som åtminstone ser ut att knyta en av de åtalade männen, en 31-årig man, till rånet, är DNA. Blodspår har hittats bland annat på en slägga och på en postsäck som hittades inne i depån.

31-åringens advokat har sagt att det finns en förklaring till detta som ska presenteras senare under rättegången.

10.00 Nu inriktar sig åklagarna på den snart 39-årige man, han som kommit att kallas affärsmannen inom byggbranschen, som även misstänks för förberedelse till grovt rån. Polisen hade span på honom redan innan rånet mot värdedepån och han misstänks haft kontakter med kriminella på Balkan och försökt anlita dem som hjälp till rånet i Västberga.

I hans garderob hittades även efter rånet 118 000 kronor i 500-lappar i en väska men polisen har inte kunnat bevisa att de är från rånet.

Idag i rätten lyssnar mannen, klädd i mörk kostym och med antydan till skäggstubb, uppmärksamt till åklagarens framställan.

Mannen dömdes i april till år till fyra års fängelse för medhjälp till grov mordbrand efter att ha bränt ner Glädjens köpcentrum i Upplands Väsby.

10.41 Alla de tio åtalade männen är häktade utom en av dem, en 38-årig ordningsvakt, som är försatt på fri fot.

De åtalade männen är mellan 23-38 år. I rättssalen knappt ser de på varandra och talar aldrig sinsemellan. Det är svårt att tro att de känner varandra.

11.03 Bakom rånet låg ett gediget planeringsarbete. En av de åtalade männen, den 38-årige affärsmannen inom byggbranschen, misstänks bland annat ha haft upprepade kontakter med kriminella på Balkan. Åklagarna går nu igenom telefonavlussningar där ett anlitande av en helikopterpilot diskuteras.

Till slut menar åklagarna att valet föll på den svenske tv-producenten som nu står åtalad.

12.01 Rätten tar lunchpaus till 13.00

12.52 Det kan vara värt att gå igenom de tio åtalade männen. De nekar alla bestämt till brott och ni av dem är sedan tidigare kända av polisen.

15.57 Åklagarna fortsätter att gå igenom misstankarna mot de misstänkta rånarna, person för person, något som kommer att fortsätta även under morgondagen. Åklagarna försöker bland annat visa hur de tilltalade känner varandra och vilka kontakter de haft med varandra dagarna före och för rånet.

Imorgon, om det finns tid, ska målsägarbiträdet börja sin sakframställan. Sedan ska de tio advokaterna göra en kort sakframställan var.

På måndag ska fyra vittnen från G4 S höras och i slutet av nästa vecka planeras förhören med de misstänkta värderånarna att börja.

"31-åringen":

Är dömd för rån flera gånger tidigare, bland annat för kuppen mot Nationalmuseum.

Det är 31-åringens dna som hittats på bland annat en slägga och en postsäck inne i depån.

"33-åringen":

Arbetar halvtid som elektriker och är även han dömd flera gånger tidigare, för rån och innehav av explosiva varor. Hans dna har hittats på en odetonerad sprängladdning.

"34-åringen":

Har drivit företag tillsammans med ledaren för det kriminella gänget Werewolf legion i Stockholm. Har dömts i en utpressningshärva tidigare.

"38-åringen":

Han är affärsman inom byggbranschen och är förutom misstänkt för grovt rån även misstänkt för förberedelser för grovt rån. I april i år dömdes han för medhjälp till mordbrand. Tidigare i dag har åklagarna spelat upp avlyssnade samtal med honom.

"38-åringen":

En ordningsvakt som är den enda av de åtalade som inte är häktad. Misstänks vara den som förmått piloten att flyga helikoptern.

"31-åringen":

Arbetar som kock och är dömd till fängelse fyra gånger tidigare för bland annat rån och grov misshandel.

"23-åringen":

Har arbetat i en Pressbyråkiosk och är tidigare dömd för bland annat grovt bedrägeri. Bind till platsen via dna-spår på en handske och en tändare.

"32-åringen":

Har arbetat som en fritidsledare och tidigare dömd för rån och förberedelse till en avancerad bankomatkupp.

"32-åringen":

Fastighetsskötare och tidigare dömd för kvinnomisshandel.

"35-åringen":

Misstänks ha flugit helikoptern. Har arbetat som framgångsrik bildproducent åt bland annat tv 4. Binds till helikoptern via dna. Är tidigare dömd för vapenbrott och narkotikainnehav.

13.56 åklagarna fortsätter att spela upp telefonavlyssningar och annat övervakningsmaterial med några av de tilltalade. På det hörs tydligt att de är medvetna om att de kan vara övervakade av polisen.

I en av sekvenserna där polisen avlyssnat två av de åtalade har de precis upptäckt en av polisens spaningsbilar och börjat förfölja den.

– Det är polisen, jag känner lukten av dem, säger en av dem på bandet.

14.45 Att den svenska polisen hade span på några av de nu åtalade männen redan innan helikopterrånet berodde på ett tips från serbisk polis några veckor innan rånet. Detta ledde till att svensk polis dels satte telefonavlyssning på bland annat affärsmannen och även filmade några av männen.

Omfattande spaningsmaterial ingår därför i förundersökningen.

I de avlyssnade samtalen på serbokratiska mellan en av de svenska männen och en annan man i Serbien förekommer många svordomar och uttryck som "dumskalle" och "jag ska knulla din morsa" som åklagarna ständigt får översätta och som utlöser flera skrattsalvor hos åhörarna och de tilltalade

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM