”Jag kan känna lukten av poliserna”

Polisens telefonavlyssningar lades fram i rätten

Foto: polisen
Övervakningsfilmen visar rånarna bära iväg säck efter säck med pengar.
NYHETER

Nio av de åtalade helikopterrånarna är tidigare dömda för brott och taxerar ingen inkomst.

På polisens telefonavlyssningar hörs de tala om vapen och "lukten av poliser".

Det framkom när rättegången i dag fortsatte i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Kammaråklagarna Björn Frithiof och Leif Görts fortsatte med sin sakframställan, något som kommer att rinna över även på morgondagen då utredningsmaterialet är mycket omfattande.

När åklagarna presenterade kort fakta över de åtalade männen framkom att bara en av dem, den misstänkte helikopterföraren, hade några taxerade inkomster att tala om förra året, och att flera av dem har stora skulder hos Kronofogden. Alla utom en är även dömd för brott sedan tidigare.

Eftersom polisen en månad innan rånet fick tips av serbisk polis om att något var på gång ingår även omfattande telefonavlyssning och rumsavlyssning innan rånet i förundersökningsmaterialet.

Diskuterar vapen

På polisens telefonavlyssningar hörs några av de misstänkta rånarna diskutera vapen, helikopterförare och att de kan ana att de är övervakade.

– Det där är en "aina" (polis). Jag kan känna lukten av dem, säger en av de tilltalade på ett av banden.

En av de åtalade männen, den snart 39-årige affärsmannen, ringer upprepade gånger till sin barndomsvän "Stockholms gangsterkung" som är bosatt i Serbien och försöker värva en helikopterpilot. Men den tilltänkta föraren backar ur trots att han fått nära 200 000 kronor i betalning.

– Jag ska ****** hans morsa! säger de båda i frustration på bandet.

Presenterar fler bevis

I morgon fortsätter åklagarna att presentera bevisen mot de åtalade och sedan ska målsägarbiträdet börja sin sakframställan. Sedan ska även de tio advokaterna göra en kort sakframställan var.

På måndag ska fyra vittnen från G4 S höras och i slutet av nästa vecka planeras förhören med de misstänkta värderånarna att börja.