Här försvann Marina, 31

Har varit borta i åtta dagar – polisen misstänker mord

1 av 21 | Foto: P-O SÄNNÅS
FRAMFÖR RÄTTEN PÅ NYTT Marina Johanssons expojkvän i rätten där han häktades, misstänkt för mord. En ny rättegång hölls i hovrätten för Västra Sverige.
NYHETER

SPEKERÖD/STOCKHOLM. Polisen misstänker att Marina Johansson, 31, kan vara mördad eller bortförd mot sin vilja.

Det är åtta dagar sedan hon försvann från tegelvillan i Spekeröd norr om Göteborg.

– Det är inte likt henne att inte höra av sig, säger hennes lillasyster.

Fem dagar utan ett livstecken från äldsta dottern – i måndags vände sig Marina Johanssons mamma till polisen. Då hade familjen förgäves väntat på att Marina skulle höra av sig.

– Vi har inlett en förundersökning, säger P-O Johansson, kommissarie och chef för grova brotts-roteln i Västra Götaland.

37-åring har förhörts

Brottsrubriceringen är mord, men 31-åringen kan också vara bortförd mot sin vilja. En 37-årig man är sedan två år tillbaka skriven på samma adress som Marina Johansson. Men enligt uppgift till Aftonbladet var de inte längre ett par.

– Han förhörs, men är inte misstänkt, säger P-O Johansson.

I går gick polisen ut med namn och bild på den försvunna kvinnan. Hennes silverfärgade Hyundai Tuscon, med registreringsnummer XJL 143, är ett viktigt spår i sökandet.

– Hon sågs sista gången i bostaden på förmiddagen den 28 juli, säger P-O Johansson.

Ensligt beläget hus

Den lilla röda tegelvillan som är Marina Johanssons hem, ligger vid norra kanten av Svartedalen, ett milsvitt område med vildmark som sträcker sig mellan Kungälv och Stenungsund.

En slingrande grusväg leder upp till huset och där övergår den i en stig. Resliga tallar och björkar klättrar längs branterna. En sommarstuga är närmsta granne, längre ner längs vägen bor familjen Holmén året runt. De har inte haft mycket kontakt med Marina Johansson eller mannen som bodde med henne.

– Vi har uppfattat att de levt ett tillbakadraget liv, säger Anneli och Reine Holmén.

”Är väldigt inbunden”

Av samma uppfattning är en av Marinas nära vänner.

– Hon är väldigt inbunden. När hon och hennes sambo hade problem lät hon likadan som när de hade det bra, säger han till Aftonbladet.

Han hörde av Marina några dagar innan hon försvann. Hon planerade då att göra en bilresa österut i landet och ville hälsa på.

– Hon lät som hon brukade, glad och trevlig. Jag sms:ade henne och sa att det inte passade, utan att vi fick ses efter semestern. Hon svarade aldrig och det är inte likt henne, hon är väldigt noga med att svara, säger vännen.

Polisens helikopter sökte av området runt huset under gårdagen. Strax efter klockan 14 rullade teknikerna upp på vändplanen. Här stod kvinnans andra bil, en äldre VW Lupo. Efter flera timmars arbete inne i huset började teknikerna bära ut flera stationära datorer.

Fotograferar mycket

Marina Johansson är anställd på ett medelstort företag i Göteborgsområdet, men har också gjort sig ett namn som fotograf.

– Vi hoppas fortfarande på ett lyckligt slut, säger P-O Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM