De åtalade nickar och ler i rättssalen

Linda Hjertén rapporterar från rättegången om helikopterrånet

Foto: polisen
Övervakningsfilmen visar rånarna bära iväg säck efter säck med pengar.
NYHETER

Flera veckor innan rånet hade några av de misstänkta rånarna intensiv telefonkontakt med varandra enligt åklagarna.

På mobiler med kontantkort stämde de ständiga möten med varandra.

Allt kulminerade i helikopterrånet den 23 september.

I dag fortsätter rättegången mot de tio männen som står åtalade för rånet mot G4 S värdedepå i Västberga.

Det är den tredje dagen och stämningen i rättssalen har som den brukar bli i långdragna mål blivit mer avslappnad. De tilltalade männen, alla utom en dömda sedan tidigare och många flera gånger, vänder sig ibland mot varandra och gör miner, till synes ganska oberörda av bevisen åklagarna lägger fram.

Nickar och ler

När de ser vänner de känner på åhörarläktaren nickar de och ler. Två av de tilltalade, den 35-årige tv-producenten som misstänks ha flugit helikoptern och den 39-årige affärsmannen som misstänks vara en av hjärnorna bakom rånet, är dock oklanderligt klädda i mörka kostymer och ser sig aldrig om. De tittar bara i sina anteckningar och diskuterar med sina advokater.

Stämde möte med hjälp av mobiler

Åklagarna ska i dag avsluta sin sakframställan mot männen och förmiddagen har mest handlat om telefontrafiken mellan de misstänkta veckorna innan rånet.

På mobiler med kontantkort stämde de ständiga möten med varandra och en av de tilltalade hade både en social telefon och en speciell förberedelselur enkom för telefonsamtal gällande värderånet enligt åklagarna.

Kvällen före själva rånet, den 22 september, koncentreras telefontrafiken runt polisens helikopterdepå på Myttinge, utanför värdedepån i Västberga, utanför Roslagens helikopterflyg i Norrtälje och vid Frescati i Stockholm där helikoptern misstänks ha mellanlandat före rånet. Ju närmare rånet desto mer frekvent blir telefontrafiken.

Hävdar återfall i missbruk

Efter lunch kommer åklagarna att koncentrera sig på den misstänkte helikopterföraren, den 35-årige småbarnsfar som varit en av Sveriges främsta bildproducenter och arbetat med populära program som ”Expedition Robinson” och ”Faddergalan”.

Han nekar helt till inblandning i rånet och hävdar själv att han tagit ett återfall i sitt missbruk under natten och morgonen när rånet inträffade.