Tio sopiga tjuvar greps

Skulle stjäla koppartråd

NYHETER

Snacka om sopiga tjuvar.

Tio personer höll på och lassa koppartråd från en container – togs på bar gärning av väktare.

Inbrottsvågen på Björnhyttans sopstation kan nu ha fått en lösning.

På Björnhyttans avfallsanläggning utanför Ludvika har man på en vecka drabbats av ett flertal inbrott. Bland annat greps fyra personer efter att de stulit 40 liter diesel, men åklagaren gick aldrig vidare med ärendet. Även vanliga hushållsapparater och annan elektronik har varit tjuvarnas mål.

Efter den senaste inbrottsförsöket har rättsväsendet i alla fall fått allt serverat på ett silverfat.

Tio personer i container

Under natten mot torsdag gjorde väktare en rutinkontroll vid sopstationen och märkte att något skumt var i görningen. När de gick in på området och undersökte det närmare fann de tio personer – i en container.

De tio personerna var så upptagna med att lasta flera gamla tunnor fulla med koppartråd att de inte ens märkte att väktarna kommit till platsen.

– Väktarna kom fram till en containern och då myllrade de ut där alla tio. De kallade samtidigt på polisen, säger Leif Andersson, förundersökningsledare vid Ludvikapolisen.

Väktarna hade lyckats överrumpla tjuvarna mitt i själva lastningen av sitt byte.

Stal kopparkabel

– De har hunnit fylla ett antal soptunnor med hjul med kopparkabel och dragit iväg en bit. Ett antal tomma tunnor som väntade att bli fyllda stod utanför containern. Soporna hade de bara hällt ut på området, säger Leif Andersson.

När polis kom på plats greps samtliga, men något flyktfordon kunde man inte hitta på platsen. Därför misstänker man att de haft hjälp.

– De måste ha åkt bil dit, men vi har letat igenom alla skogsvägar utan att hitta något. Kankse så skjutsades de ut och någon avvaktade på avstånd i väntan på att de skulle hämtas upp, säger Leif Andersson.

Samtliga tio fick spendera natten på arresten i Ludvika och kommer under fredagen att begäras häktade.