Naomi Campbell vittnar om "blodsdiamant"

Modellen fick ädelsten i present av Liberias expresident

1 av 3 | Foto: afp
Naomi Campbells dåvarande agent Carole White säger att supermodellen tog emot en bodsdiamant från Liberias president i slutet av 90-talet. Ädelstenen tros nu kunna länka presidenten till vapenhandel.
NYHETER

Supermodellen Naomi Campbell anlände på torsdagsmorgonen till rättegången mot Liberias expresident Charles Taylor, som står anklagad för brott mot mänskligheten.

Naomi Campbell är ett motvilligt vittne och dök först upp då hon hotades med åtal för domstolstrots. 40-åriga Campbell anlände klockan 9 till krigsförbrytartribunalen i Haag. Domarna har förbjudit fotografering av modellen på väg in och ut ur rättssalen.

Stor oslipad diamant i present

Enligt den amerikanska skådespelerskan Mia Farrow fick Naomi Campbell en stor oslipad diamant i gåva av Charles Taylor i samband med en kändistillställning som anordnats av Nelson Mandela i Sydafrika i slutet av 90-talet.

Campbells dåvarande agent Carole White säger att hon bevittnade händelsen.

– Jag är mycket förvånad att Naomi inte erkänt att hon tagit emot den, säger White enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Åklagarnas förhoppning är att länka diamanten till Taylors handel med vapen, något han nekar till.

Anklagas ha mördat människor

Den före detta presidenten Charles Taylors rättegång avslutar det rättsliga efterspelet till det elva år långa inbördeskriget mellan 1991–2002 i Liberias grannland Sierra Leone. 62-årige Taylor åtalas på elva punkter för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Den rebellgrupp Taylor hjälpte till att rusta, RUF, anklagas för att ha mördat och stympat mängder av människor under kriget, som tros ha krävt 120 000 liv.

"Blodsdiamanter" kallas de diamanter som produceras i rebellkontrollerade områden i Afrika och sedan används för att finansiera krig och konflikter.

Mottog ”smutsiga stenar”

Enligt Naomi Campbells vittnesmål mottog hon en påse med "smutsiga stenar" av två män som kom upp till hennes rum efter Nelson Mandelas middagstillställning 1997 i Sydafrika.

Hon öppnade påsen morgonen efter.

– Jag såg ett par stenar, de var mycket små och såg smutsiga ut, sade Campbell i torsdagens rättegång mot Charles Taylor i Haag, men tillade att hon inte kände till vem diamanterna kom från.

Enligt Campbell var middagen första gången hon träffade Liberias expresident. Syftet med utfrågningen var enligt åklagarna att motbevisa Taylors påstående att han aldrig innehaft oslipade diamanter.

Gav bort dem

På morgonen vid frukost berättade Naomi Campbell historien för sin dåvarande agent Carole White och skådespelerskan Mia Farrow, varpå de, enligt Campbells vittnesmål, gissade att påsen med diamanter kom från Charles Taylor.

Försvaret menade att detta var spekulationer. Farrow och White kommer att vittna längre fram i rättegången.

Campbell berättade vidare att hon gav bort diamanterna till en vän som arbetade för Nelson Mandelas barnfond.

– Jag ville inte behålla dem.

Campbell har tidigare vägrat att vittna och avbröt nyligen abrupt en intervju med tv-kanalen ABC när reportern frågade henne om anklagelserna.

TT