Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Vd på spåret får på skallen

Det senaste numret av Dagens Industris bilaga Weekend. Här poserar SJ:s egen vd Jan Forsberg på ett järnvägsspår – och nu får han skarp kritik för bilden.   Det senaste numret av Dagens Industris bilaga Weekend. Här poserar SJ:s egen vd Jan Forsberg på ett järnvägsspår – och nu får han skarp kritik för bilden. Carolina Klüfts reklambild publicerades i Sportbladet 1 augusti 2006.   Carolina Klüfts reklambild publicerades i Sportbladet 1 augusti 2006.

Trafikverket rasar mot nya bilden på SJ-chefen: Förstör säkerhetsarbetet

SJ brukar varna för farorna med att vistas på järnvägsspåren.

Men här poserar vd Jan Forsberg med en dammvippa – mitt på rälsen.

– Mycket olämpligt, säger Tommy Jonsson på Trafikverket.

SJ och Trafikverket arbetar hårt med säkerhetsarbetet kring järnvägsspåren. För några år sedan fotograferades alliansens partiledare vid tågrälsen och fick massiv kritik av Banverket. Liksom friidrottsstjärnan Carolina Klüft, vars reklamkampanj visade bilder där hon hoppade över en tågräls.

– Vi vänder oss kraftigt emot det här. Bilderna lockar barn och ungdomar att göra samma sak. Det här tar udden av vårt säkerhetsarbete, sa Helena Tilander på Banverket den gången.

Sänder fel signaler

Men i det senaste numret av Dagens Industris bilaga Weekend, poserar SJ:s egen vd Jan Forsberg på förstasidan med huvudet på järnvägsrälsen.

Och nu rasar Trafikverket, den nya myndighet som ersatt Banverket och Vägverket.

– Det är väldigt olämpligt, vem det än är som ställer upp på en sådan bild. I min värld sänder det ut signaler om att järnvägsrälsen är spännande. Och det vill vi absolut inte, säger Tommy Jonsson.

100 döda varje år

Varje år dödas omkring 100 personer vid spåren. I 75 procent av fallen rör det sig om självmord.

När Aftonbladet når Jan Forsberg påpekar han att bilden togs i Hagalund, SJ:s verkstadsområde, efter säkerhetschefens godkännande.

Tycker du att det framgår av bilden?

– Nej, kanske inte. Men så var det. Jag utgick från att alla som såg bilden skulle förstå att den togs efter att alla säkerhetsrutiner var genomförda.

Är det lämpligt att du som vd för SJ fotograferas på rälsen när Trafikverket tidigare varnat för att dessa bilder kan inspirera barn att leka där?

– Jag reflekterade inte över den aspekten just då. Nu kan jag förstå att det var olämpligt.

Kände du inte till kritiken mot andra som fotograferats vid järnvägsspår?

– Nej, faktiskt inte.

Ångrar du dig?

– Om jag hade känt till Trafikverkets synpunkter hade jag nog inte ställt upp på den här bilden.


2010 – ett svart år för SJ

Januari-februari

   Kraftiga snöfall ställer till enorma problem i tågtrafiken. Tågen ställs in och försenas kraftigt – SJ svarar med att dra in restidsgarantin. Beslutet får resenärerna att koka och agerandet kritiseras också av Konsumentombudsmannen. SJ ändrar sig.Mars

   Tågkaoset fortsätter på grund av kyla och snö. Minst hälften av alla X2000-tåg ställs in, vilket motsvarar cirka 8 000 passagerarplatser per dag.Maj

   SJ kräver Trafikverket på 110 miljoner kronor i ersättning för omfattande fordonsskador. Enligt SJ har myndigheten brustit i skötsel och snöröjning av tågspåren.

De svåra vinterförhållandena kostade, enligt SJ, runt 272 miljoner kronor. Hela 67 miljoner var ersättningar till drabbade kunder.Juli

   Trafikkaos råder återigen. Den här gången är det värmen som är problemet. 14 juli går exempelvis ett av SJ:s tåg sönder och 250 passagerare sitter fast på ett tåg utanför Södertälje i sex timmar. Resenärerna slår i panik sönder ett fönster för att få in ny luft.

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2010-08-06
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article12416525.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11