Bergen var Fredriks liv

Ville nå topparna

Foto: Magnus Wennman
Fredrik Ericsson blev 35 år gammal.
NYHETER

Fredrik Ericsson var bara några hundra meter från sitt mål när lavinen tog hans liv.

Han dog när han utförde det han älskade mest.

– Bergen var hans liv och han älskade det, säger vännen Mikael Pilstrand.

Beskedet om Fredrik Ericssons död skakar svensk alpin- och extremsport. När Aftonbladet kontakter vänner och kollegor beskrivs han främst med tre ord: positiv, driven och riskmedveten.

Fotografen Mikael Pilstrand delade rum med honom för många år sedan när de båda flyttade till Chamonix – och de har varit nära vänner sedan dess.

– Han var en människa som alltid arbetade hårt och tränade väldigt mycket för att kunna göra det han gjorde. Han var en underbar människa och jag kommer att sakna honom enormt mycket.

Bodde i Chamonix

För att helt kunna fokusera på sin dröm att bestiga världens högsta toppar och åka skidor nerför dem bosatte sig Fredrik där på heltid. För att kunna ha de bästa träningsförutsättningarna för den riskfyllda sysselsättningen.

– Fredrik var en fantastiskt mysig och lugn människa. Han var superseriös och jättetrevlig, säger Jonas Hollander, vd för äventyrstidningen Outside.

Kände till riskerna

Något som många påpekar om Fredrik Ericsson var hans rigorösa säkerhetstänkande. Många gånger har han vänt om och gått ned för berget om vädret eller förhållandena varit för svåra. Säkerheten sattes alltid främst.

– Det man slås av framför allt är att han var en väldigt trygg person. Det finns de på berget man upplever som risktagande, men han var verkligen inte en av dem, säger Glenn Mattsing på Outside som gjorde en av de sista intervjuerna med Fredrik Ericsson.

– Han var en duktig alpinist som vände när han kände att risken var för stor. Han var en typ av alpinist man trodde skulle bli gammal.

Unik i Sverige

Fredrik Ericsson var unik i Sverige och en av få i världen som besteg berg för att sedan åka skidor nedför. Bestigandet av K2 var en del av hans mål att nå topparna på K2, Mount Everest och Kangchenjunga. Projektet kallade han Ski the Big 3.

– Det är en dröm han haft sedan han började med det här. Han satte upp ett mål som var otroligt viktigt för honom, säger Mikael Pilstrand.

Bergen var hans liv

Drömmen förblev just en dröm för Fredrik, men han kommer att bli ihågkommen som en av Sveriges stora äventyrare.

– Det är en tuff bransch på många sätt och man måste vara en speciell människa för att kunna hantera det. För Fredrik var bergens hans liv, och han älskade vara där.