Hon var med när Fredrik Ericsson dog på K2

"Lämnade honom med utsikt över hans älsklingsberg"

Foto: Privat
Gerlinde Kaltenbrunner försökte bestiga K2 tillsammans med den svenske bergsklättraren när han dödsstörtade.
NYHETER

Bergsklättraren Gerlinde Kaltenbrunner, 39, var med Fredrik Ericsson, 35, när han föll.

Hon försökte rädda honom.

Förgäves.

– Vi lämnade honom med utsikt över hans älsklingsberg.

Foto: Privat
Gerlinde Kaltenbrunner var den siste som såg svensken innan han föll.

Österrikiska bergsklättraren Gerlinde Kaltenbrunner berättar vad som hände på K2 i natt och i morse genom sin talesperson, maken Ralf Dujmovits som talat med henne via satellittelefon.

Gerlinde var den som var med alpinisten Fredrik Ericsson när han föll och hon är mycket chockad över det som inträffat. Hon föll själv när hon försökte rädda Ericsson men är fysiskt oskadd.

Dålig sikt

I ett uttalande som Aftonbladet fått ta del av berättar Ralf Dujmovits sin hustrus version så här:

"I natt klockan 01.30 lokal tid började Fredrik Ericsson, hans vän Trey Cook och Gerlinde tillsammans bestiga K2 från basläger 4. Eftersom vädret var dåligt så stannade vid elva-tiden på kvällen de sex andra bergsklättrarna i sällskapet i sina tält. Grunden för beslutet var stark vind och dålig sikt."

Men så kom nya uppgifter om att den andra halvan av natten skulle bjuda på bättre väder.

"De tre – Gerlinde, svensken och hans kollega, valde då att fortsätta klättringen. Klockan sju i morse meddelade Gerlinde från den så kallade "Flaskhalsen" att svenskens kollega vänt och att endast hon och svensken fortsatte framåt."

Fann en av skidorna

En timme senare kom en ny rapport.

Denna gång var det en Gerlinde med en röst full av fasa som hörde av sig.

"Hon berättade att Fredrik fallit och att hon omedelbart skulle klättra efter för att försöka rädda honom. Kort där efter meddelade hon att hon hittat den ena av hans två skidor".

Utsikt över bergen

Exakt hur Fredrik Ericsson fallit kunde Kaltenbrunner aldrig se på grund av den dåliga sikten. Hon kunde heller inte nå fram till honom.

Gerlinde Kaltenbrunner började istället nedstigningen och mötte på vägen några ur sällskapet som gett sig ut för att leta efter Fredrik och Gerlinde.

Senare på dagen gav sig ryssen Yura Ermacheck ut för att leta efter Fredriks kropp och han såg den på cirka 400 meters avstånd.

"Han såg Fredriks kropp och ryggsäck men det var för stor risk att ta sig ända fram. Vi pratade med Fredriks pappa vid 16-tiden och sa att han låg med utsikt över sina älsklingsberg och att han ligger kvar där".

Gerlinde Kaltenbrunner planerade att med bestigningen av K2 bli den tredje kvinnan att erövra alla 14 stycken 8000-metersberg.