”Hela min värld rasade samman”

Vännen om Fredrik Ericsson

NYHETER

Vädret var dåligt och sikten usel.

Fredrik Ericsson skulle just kasta ett rep runt ett klippblock när han föll handlöst bakåt.

Nu berättar äventyraren David Schipper om dödsolyckan som tog hans vän.

– Hela min värld rasade samman när jag fick veta, säger han.

David Schipper.

Båda är äventyrare och älskar extremsporter. Men den här gången stannade David Schipper hemma – för att sköta Fredrik Ericssons blogg.

Schipper har rapporterat om vännernas färd mot toppen varje dag på bloggen. Uppdateringarna har han fått via deras satellittelefoner.

Men i morse fick han ett samtal som vände upp och ned på hela hans värld.

Fick veta via telefon

– De ringde och sa att Frippe var död. Hela min värld rasade samman, säger David Schipper i ett mejl till Aftonbladet.

De var sex vänner som skulle nå toppen tillsammans. Men bara Gerlinde Kaltenbrunner och Fredrik Ericsson fortsatte från basläger 4 (cirka 8000 meter) upp mot toppen av K2 natten till fredagen. En tredje kompis följde efter men vände när vädret blev för dåligt.

– Gerlinde har berättat hur Fredrik försökte fästa repet vid en sten när han plötsligt föll handlöst bakåt, berättar David Schipper.

Några timmar senare fick han reda på att vännen var död.

”Spred positiv energi”

David Schipper avslutar sitt brev så här:

”Det finns inga ord som kan förklara den sorg jag känner. Mina tankar är hos Frippes familj och vänner. Alla som känner Frippe och som varit i kontakt med honom på K2 säger att han var en fantastisk man som alla tyckte om och som alltid spred positiv energi.”

”Du är saknad Frippe Ericsson, av mig och av alla som har haft turen att få lära känna dig. Jag kommer alltid att minnas dig framför Chogolisaberget.”

”Frippes kropp vilar på cirka 7000 meters höjd. Hans föräldrar har beslutat att den ska få ligga kvar i bergen som han älskade.”

ARTIKELN HANDLAR OM