al-Qaidas nya stjärnskott – började som diskpojke

NYHETER

Han började som diskpojke åt al-Qaida.

Nu är han chef för terrororganisationens attacker i Nordamerika.

Adnan Shukrijumah är en av FBI:s mest efterspanade personer.

Foto: FBI
Adnan Shukrijumah är en av FBI:s mest eftersökta män. Klicka för större bild!

al-Qaida är uppenbarligen en organisation som det är möjligt att stiga i graderna inom. Efter att amerikanska militären slagit ut två tidigare terroristledare har 35-årige Adnan Shukrijumah tagit över som hjärnan bakom al-Qaidas attacker i Nordamerika.

Det uppger den amerikanska polisen FBI.

Började som diskare

Shukrijumah uppges ha börjat sin terroristbana som diskpojke, endast anförtrodd att utföra de alla simplaste uppgifterna. Sedan dess har han avancerat betydligt.

– Det är precis som i alla andra affärsrörelser. Han kan jämställas med verksamhetschef, säger FBI-agenten Brian LaBlanc till CNN.

Enligt LaBlanc är det inte troligt att Shukrijumah själv kommer att genomföra några terrordåd. Däremot påstås han vara hjärnan bakom, som planerar och rekryterar folk till attacker i USA och andra västländer.

Ville spränga t-bana

Adnan Shukrijumah är uppvuxen i USA och har läst bland annat kemi och datorteknik på college i Florida. FBI kom honom på spåren när de utredde det misslyckade bombförsöket mot New Yorks tunnelbana förra året. De misstänkta attentatsmännen i det fallet har pekat ut Shukrijumah som den som övertalade dem att försöka utföra dådet.

Det var för övrigt genom studierna som Shukrijumah kunde pekas ut. En lärare på skolan hade kvar en gammal videofilm av honom som han gav till FBI. När de misstänkta i tunnelbaneattacken fick se den bekräftade de att det var Shukrijumah som skickat dem.

Mamman förnekar

Shukrijumahs mamma, som fortfarande bor i USA, har inte hört något från sin son sedan attacken mot World Trade Center den 11 september 2001. Han ska då ha ringt hem från Afghanistan och sagt att han inte var inblandad och att hon inte skulle oroa sig, säger mamman till CNN.

Enligt henne är Shukrijumah en alldeles för snäll person för att vara ledare i en terroristorganisation.

FBI uppger däremot att han nu sannolikt befinner sig någonstans i bergsområdet Waziristan i Pakistan. Där planerar han nya terrordåd mot västvärlden.

– Han är definitivt fokuserad på att attackera USA och andra västländer, säger Brian LaBlanc.