Vädret skördar tusentals offer

Livsfarlig brandrök sprids över Ryssland

1 av 6 | Foto: Foto: AP
Ryssland Värmen i Ryssland har resulterat i flera hundra skogsbränder. Bränderna beräknas beröra ett område på cirka 200 000 hektar. Minst 50 personer har omkommit och president Dimitrij Medvedev har utlyst undantagstillstånd i sju ryska regioner.
NYHETER

Kraftiga översvämningar i Pakistan och livsfarlig brandrök i Ryssland – extremvädret fortsätter att skörda liv.

I centrala Moskva sitter Filip Smedberg, 19, som en fånge i sitt studentrum.

– Det är svårt att andas, jag blir yr när jag går ut, säger han.

Värmeböljan har lett till de värsta naturbränderna i Rysslands moderna historia, med minst 52 döda. Nu trappas katastrofen upp.

Den giftiga och cancerframkallande gasen koloxid sprids snabbt i luften och är nu sex gånger högre än normalt i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I går låg en tjock dimma över huvudstaden. Invånarna uppmanades att stanna inomhus eller skaffa skyddsmask om de måste gå ut.

Svensk fast i Moskva

Filip Smedberg, som pluggar ryska i Moskva, försökte gå ut, men vände snabbt igen.

– Jag har inte fått tag i någon skyddsmask, så jag fick svårt att andas och blev yr. Dessutom har jag haft ont i magen hela dagen och ögonen rinner.

En student med astma fick hämtas med ambulans från studenthemmet där Filip bor.

Närmare 600 bränder är fortfarande aktiva i Ryssland. Militären har grävt en kanal för att skydda en kärnvapenfabrik, och spannmålsexporten stoppas tillfälligt.

1 500 döda i Pakistan

Samtidigt skördar kraftiga översvämningar offer i Pakistan. Närmare 14 miljoner människor beräknas ha drabbats på olika sätt i det värsta monsunregnet i landets historia. 1 500 människor har dött.

– Energin, alltså vädret, blir varmare under juli och augusti. Då kan väderhändelserna helt enkelt bli så här extrema, förklarar meteorologen Pär Holmgren.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM