Trafikverket: Välj mötesfria vägar

I går dog en 8-årig flicka

krockade med buss En turistbuss och en personbil krockade på E4 utanför Kalix i går. En åttaårig flicka i bilen dog och en 35-årig kvinna skadades allvarligt. I bussen färdades 60 estländska turister. Tre av dem fick lättare skador.Foto: blåljus.norr
NYHETER

Extra många bilister och ostadigt väder gör vägarna livsfarliga.

I går dog två personer i trafiken och nu varnar myndigheterna för riskerna på våra vägar.

– Man måste vara väldigt försiktig, säger Thomas Andersson på Trafikverket.

Här finns de farligaste vägarna - och de som är mötesfria. 9 tips för - så kör du säkert. KLICKA FÖR STÖRRE VERSION.

I dag åker tusentals svenskar hem från semestern – Trafikverket råder dem att välja mötesfria vägar. Under veckosluten i augusti är trafiken alltid tyngre än normalt och i kombination med det ostadiga vädret ökar risken för olyckor. Och regnovädret fortsätter i dag, framför allt i södra Sverige.

– Välj mötesfria vägar, motorvägar eller sträckor med vägräcken. Där är olycksrisken betydligt mindre. Och var extra uppmärksam på vattenplaning när det regnar, säger Thomas Andersson.

Vid lunchtid var trafiksituationen än så länge lugn på Stockholms större vägar. Enligt trafikledarna på Trafik Stockholm brukar de värsta köerna dock inte komma igång förrän framåt eftermiddagen.

Men även om köerna kan vara svåra på de större vägarna så sker de flesta olyckor vid omkörningssituationer, ofta på mindre vägar.

– Det är viktigt att vara ute i god tid, det är ingen bra idé att försöka köra om långa köer, säger Thomas Andersson.

Krockade med buss

En 8-årig flicka dog och en 35-årig kvinna skadades svårt i går när en turistbuss och en personbil krockade på E4 utanför Kalix.

Kvinnan och barnet fanns i personbilen som av okänd anledning kom över på fel sida av vägen och krockade med en fullastad turistbuss. Kollisionen var så kraftig att bilen voltade och hamnade uppochnervänd i diket. När räddningstjänsten kom fram fick de först vända bilen innan de kunde klippa upp plåten och få ut kvinnan och barnet.

Kvinnan fördes allvarligt skadad med helikopter till sjukhus i Luleå.

I turistbussen färdades 60 äldre estländska turister. Tre fick lättare skador, och två av dem kunde skrivas ut redan på lördagskvällen.

Tidigare på lördagen inträffade ytterligare en dödsolycka – på E4, norr om Vagnhärad.

”Vägen hal som såpa”

Den 50-årige mc-föraren tappade kontrollen över motorcykeln och slungades rakt in i en stolpe och ett vägräcke.

– Det är oklart varför olyckan inträffade, men vägbanan var väldigt våt, säger Marit Jöhnemark, vakthavande befäl vid polisen i Sörmland.

50-åringen fördes till Nyköpings sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Han avled under eftermiddagen.

Mc-föraren Mariette Olsson Waern, 40, och hennes vänner körde samma sträcka alldeles efter att olyckan hade inträffat.

– Vägen var hal som såpa, flera av oss kände hur bakhjulen på våra motorcyklar släppte från vägbanan. Om bakhjulet släpper helt slungas man av motorcykeln i en väldig fart, säger hon.