V vill stoppa vinstintresse i skolan

NYHETER

Vänsterpartiet vill sätta stopp för vinstdrivande bolag inom skolan. För att garantera att skolpengen går till eleverna och inte till bolagens vinster vill partiet bland annat tillsätta en utredning med uppdrag att förslå ett förbud mot att offentliga bidrag till fristående skolor betalas ut som vinst till ägarna.

Foto: björn lindahl
Lars Ohly.

Utöver det vill partiet bland annat ha ett tak för hur många skolor någon ska kunna driva:

"Riksdagen ska kunna fatta beslut om vilka icke-vinstdrivande driftsformer som är lämpliga för fristående skolor och om begränsningar av antalet skolor som en huvudman kan driva", skriver partiledare Lars Ohly och riksdagsledamoten Rossana Dinamarca på Dagens Nyheters debattsida.

Partiet föreslår även ett system för att "fördela pengar till skolorna som tar hänsyn till elevernas behov".

"Idag överkompenseras firstående skolor ekonomiskt. Det tydligaste beviset på detta är vinsterna i de fristående skolorna", anser de båda.

Vänsterpartiet vill också införa en särskild avgift för Skolinspektionens prövning för att på så vis "begränsa antalet ansökningar om att starta friskolor".

Sahlin: Inte aktuellt med förbud

Det är inte aktuellt att införa något förbud mot bidrag till fristående skolor som går med vinst eller att begränsa antalet ansökningar om att starta friskolor genom att införa en avgift. Det säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

– Men jag håller med Lars Ohly på en punkt och det är att ingen friskola ska få dumpa kvaliteten och samtidigt gå med vinst, säger Sahlin till TT.

S har lagt ett förslag med ett antal kvalitetskrav, som att alla skolor måste ha en matsal och ett bibliotek och inte får säga nej till att ta emot funktionshindrade elever.

”Skärpta krav”

– De tror att vinstförbud är rätta vägen, vi tror på skärpta krav. Men eftersom vi är överens om målen så är jag övertygad om att vi rödgröna kommer att hitta en gemensam lösning, precis som vi gjort på andra områden, säger Sahlin.

– Det vi ska förbjuda är det en del kommuner gjort, nämligen att slumpa bort skolor och förskolor i stort sett gratis, för det är en stöld från skattebetalarna.

TT