Här är världens dyraste dessert

NYHETER

Ätbart guld, specialinflugen tryffel och en hemlig chokladblandning som äts med juvelsked.

Världens dyraste efterrätt går loss på 178 000 kronor.

Foto: reuters
Smakar det så kostar det...

Det är den kändistäta restaurangen Serendipity 3 i New York som uppfunnit en efterrätt så otroligt exklusiv att ingen någonsin har beställt den. Om någon ändå skulle komma på tanken kräver restaurangen två veckors förvarning för att laga den.

Guld och diamanter

”The Frrrozen Haute Chocolate”, som den heter, innehåller bland annat ätbart guld och världens dyraste tryffel – La Madeline au Truffe som kostar 40 000 kronor kilot.

Desserten äts med juvelsmyckad sked ur en kristallbägare klädd med diamantarmband. Är du sugen på att laga den själv finns receptet i faktarutan här bredvid.

De som tycker det är tråkigt att stå i köket och hellre beställer en på Serendipity 3 får ta med sig skeden och armbandet hem efteråt. Kanske plåster på såren för den som mot förmodan tyckte själva efterrätten var äcklig.

Billigare variant

För mer ekonomiskt sinnade kunder serverar den högklassiga restaurangen en alternativ dessert: ”The Grand Opulence Sundae”. Den kostar inte mer än drygt 7 000 kronor och har faktiskt sålts i 200 exemplar sedan den introducerades till restaurangens 50-årsjubileum för fem år sedan.

Även den serveras i en Baccarat-kristallbägare med blad av ätbart guld.

– De görs på tre skopor av den rikaste Tahiti-vaniljglassen som vi fyller med vaniljstång från Madagaskar, säger kocken och skaparen Joe Calderone till Daily Mail.

Kaviar på toppen

– Vi skvätter på världens dyraste choklad Amedei Porceleana, som är skördad i Venezuela och täckt med stycken av choklad från Chuao (en liten by, red amn).

På det hela placeras sedan kanderade frukter som flygs in från Paris och toppas med Grand Passion Caviar, som är en amerikansk saltfri kaviar.

The Grand Opulence Sundae äts med guldsked och måste beställas två dagar i förväg för att kökspersonalen ska hinna specialbeställa ingredienserna.

FAKTA

Här är receptet:

Så här gör du ”The Frrrozen Haute Chocolate” hemma:

Ta först en kristallbägare från Baccarat och fäst ett 18-karats guldarmband med vita diamanter omkring.

Täck kanterna på bägaren med 23-karats ätligt guld.

I en separat skål (valfri sort) häller du lite av Serendipitys berömda chokladmix som är tillverkad av 14 ovanliga och hemliga kakaobönor.

Fyll på med ytterligare 14 sorters choklad från Afrika och Sydamerika. Häll i lite mjölk, isbitar och sätt blandningen i mixern i exakt 30 sekunder.

Töm blandningen i den guldklädda bägaren, addera lite vispgrädde och strö över flarn av världens dyraste tryffel – La Madeline au Truffe som kostar omkring 40 000 kronor kilot.

Garnera med 24-karats ätligt guld och servera med en 100 000-kronors juvelprydd sked.