Erkänner: Jag var med vid rånet

Men 31-åringen vill inte peka ut någon av det åtalade

NYHETER

31-åringen erkänner att han var med om det spektakulära helikopterrånet.

Han värvades för att kvitta en skuld.

Men ingen av de andra åtalade var inblandade försäkrar han.

Den fjärde rättegångsdagen i det uppmärksammade helikopterrånet blev dramatisk.

Den 31-årige man vars dna i form av blodspår hittats på flera föremål inne i värdedepån bestämde sig plötsligt för att erkänna grov stöld.

Dömd flera gånger om

Han medger att han är den maskerade man i vita skor beväpnad med ett automatvapen som syns på övervakningskamerabilderna från G4S värdedepå i Västberga.

31-åringen säger att han värvades bara några dagar innan rånet den 23 september av en person han inte vill namnge.

– Han värvades för att kvitta en skuld. Han kommer att förklara närmare i sitt förhör, säger hans advokat Peter Lindqvist.

Den 31-årige mannen greps den 13 januari i Dominikanska republiken. Han är dömd flera gånger tidigare, bland annat för den uppmärksammade kuppen mot Nationalmuseum år 2000 då tre beväpnade rånare stal två Renoirmålningar och en Rembrandtmålning.

Skulle vara tomt i lokalerna

Han säger att han inte visste att det skulle finnas personal inne på depån. Den person som värvade honom hade gett honom information att det skulle vara helt tomt inne i lokalerna.

– Han såg aldrig några människor och nu när han fått veta att det fanns personal där känner han sig beklämd. Han undrar om den som värvade honom kände till att det fanns människor i lokalen. Han tycker det är jobbigt att de som var på plats mår så dåligt över det som hänt, han har aldrig tänkt på det förut, säger Lindqvist.

31-åringen påstår även att det vapen han bar inte var laddat eller funktionsdugligt. Han bar det endast för att fördröja polisens insats. Polisen kunde nämligen via övervakningsfilmen se vad som hände i depån och deras beslut påverkades av att rånarna var tungt beväpnade.

Har inte sett de andra åtalade

Men 31-åringens erkännande påverkade inte de andra åtalade. Han säger att de inte var inblandade, att han aldrig sett dem förut och att den som flög helikoptern inte var den man som i dag sitter bredvid honom i rättssalen, den 35-årige tv-producenten.

Och när det var dags för de andra advokaterna att föra sina klienters talan hade de inte ändrat sina inställningar.

31-åringen såg lugn ut efter sitt erkännande. Han log mot dem på åhörarläktaren som han kände och satt sedan stilla i sin vita tröja och lyssnade på resten av advokaterna när de talade.

På onsdag ska han förhöras.