Misstänkt rånare erkänner brott

Foto: POLISEN
NYHETER

En av helikopterrånarna erkänner att han var inne på depån.

– Han gjorde det för att kvitta en skuld, säger mannens advokat Peter Lindqvist, i rätten.

I dag fortsätter rättegången mot de misstänka rånarna i det spektakulära helikopterrånet i Västberga.

Aftonbladet rapporterar direkt.

Dagen började med ett erkännande. En 31-årig man, vars dna finns på flera platser inne i värdedepån, erkände i dag att han varit med vid rånet. Det var han som slog sönder takfönstret, erkänner han.

Han erkänner inte rån, men grov stöld.

Hans dna fanns på en stege, en slägga och på en postsäck inne på depån.

31-åringen är den av rånarna som på övervakningsfilmen har vita skor och bär ett automatvapen. Enligt honom själv var vapnet inte laddat.

Första erkännandet

Mannen greps den 13 januari i Dominikanska republiken. Han är dömd flera gånger tidigare, bland annat för den uppmärksammade kuppen mot Nationalmuseum år 2000 då tre beväpnade rånare stal två Renoirmålningar och en Rembrandtmålning.

Hittills har de tio åtalade nekat till alla anklagelser. Ännu ska inte de åtalade männen själva tala men flera av advokaterna har tidigare flaggat för att de kommer att smula sönder åklagarnas alla argument.

– Bevisningen är tunn. Dels har min klient ett alibi och sedan kan han inte flyga helikopter på natten och har heller aldrig gjort det, säger advokat Leif Silbersky som företräder tv-producenten.

Offret mår dåligt

Även offrens advokat, Max Fredriksson, kommer att hålla en sakframställan. Han menar att offren fortfarande mår mycket dåligt efter rånet och han begär sammanlagt en miljon i skadestånd åt dem.

– Det har varit en uppslitande upplevelse och de har förlorat mycket av sin grundtrygghet. De har inte skadats fysiskt, men psykiskt. En del går fortfarande i terapi och har svårt att sova om nätterna.

09.10 Leif Silbersky inleder dagen med att ge rätten ett papper. Han berättar att han åberopar två nya vittnen.

– Det är vittnesförhör med två personer som styrker att min klient ICKE varit pilot vid det aktuella tillfället, säger han med eftertryck.

09.17 De två kallade vittnena är en 17-årig flicka och hennes mamma. De fanns med i undersökningen från början men föll bort i det stora materialet och hamnade i den så kallade "slasken".

Silbersky menar att de talar till hans klients fördel och att han tycker det är märkligt att deras vittnesmål inte följdes upp från början.

Målsägarbiträdet Max Fredriksson håller nu sin sakframställan.

Han kräver en dryg miljon i skadestånd till de 24 målsägande.

09.22 När helikoptern landade befann sig 14 personer i det så kallade uppräkningsrummet i G4 S lokaler i Västberga. De flyttade sig då till ett närliggande rum. Där satt de utan att veta var i byggnaden rånarna befann sig. De hörde bara smällar och helikoptern som hovrade.

– Efter det tredje smällen då det yr stenflisor så beger de sig mot nödutgången, till slussen på plan två. De är för många så de överstiger vikten för vad man får vara i slussen, de blir då inlåsta där i 40 minuter, säger Fredriksson.

09.29 Det befann sig även personal i valvet och i ett larmrum. En kvinna befann sig även ensam i personalmatsalen när sprängningarna började.

– Hon blir chockad och pratar i telefonen med en kollega.

Fredriksson begär mest i skadestånd för de 14 personer som befann sig i uppräkningsrummet och fastnade i slussen. Mest begär han för den platschef som ledde gruppen och som senare under veckan ska höras.

– Några har drabbats av ångest och sömnsvårigheter, berättar Fredriksson.

Han berättar om några ur personalen som gått i krissamtal, fått äta sömntabletter och har ångest både privat och på jobbet. Han pratar om mardrömmar och anställda som delvis tvingats byta jobb efter det de varit med om. Liv som delvis slagits i spillror.

De åtalade männen sitter tysta.

09.39 Enligt 31-åringens advokat Peter Lindqvist säger hans klient att den brottsplan som presenterades för honom var att det inte skulle finnas någon person inne i depån.

Han erkänner alltså att han var en av de tre som befann sig inne i värdedepån dagen för rånet och att han var den med vita skor. Han säger att han blev inblandad i rånplanerna sent, bara några dagar innan, och att han gjorde det för att kvitta en skuld.

31-åringen ändrar plötsligt inställning. Han erkänner nu brott. Han säger att han var inne i depån.

09.44 31-åringen säger att inte känner någon av de andra inblandade.

09.47 31-åringens DNA fanns på flera föremål inne i depån, det kan vara skälet till att han ansåg det rimligt att erkänna.

Men nu är det den 38-årige affärsmannens tur. Han nekar fortfarande till att ha med brottet att göra.

Hans advokat Ola Salomonsson förklarar bland annat skälet till att han pratat om helikopterpiloter med att han själv planerat att bli en.

09.50 Nu är det dags för den så kallade elektrikern vars DNA hittats på en odetonerad sprängladdning. Han misstänks ha försett rånarna med sprängmedel.

Även han fortsätter att neka.

Elektrikern vet inte hur hans DNA hamnat på sprängkapseln men han vet att han inte handskats med den eller bistått med någon hjälp, säger hans advokat Thomas Rothpfeffer.

10.02 De andra åtalade verkar än så länge inte ha gjort som 31-åringen och ändrat inställning.

Advokat Michael Lindén säger att hans klient, en 32-årig man som är barndomskamrat med flera av de åtalade och som tidigare är dömd för brott, fortsätter att neka. Han har förklaringar till alla indicier som pekar på att hans klient skulle vara inblandad.

10.20 Rätten tar paus i tio minuter.

10.33 31-åringen är klädd i vit pikétröja och ser avslappnad ut trots sitt erkännande. Han ler mot de han känner på läktaren, går lugnt in och ut i pauserna.

10.46 Leif Silbersky går nu in på sin klients sakframställan. Han företräder tv-producenten som misstänks ha flugit helikoptern. Hans klient nekar till all inblandning i rånet.

– Han har åtminstone använt helikoptern ett 50-tal gånger genom åren. Han har inte utbildning att flyga om natten, i mörker.

Silbersky berättar att hans klient provriggade helikoptern för en videofilmning i augusti. Under den riggningen användes buntband, menar advokaten.

– Så det är inte konstigt att hans dna senare hittades på ett buntband i samband med utredningen, säger Silbersky.

Silbersky vänder sig även mot åklagarnas beskrivning att det skulle vara lätt att landa på taket till G4S depå.

10.53 Leif Silbersky säger att landningen snarare är extremt riskfylld.

– Och tänk då på att min klient aldrig flugit i mörker.

Angående det dna från 35-åringen, som hittats på en gps i den annars helt rena helikoptern, säger Silbersky:

– Givetvis har helikoptern städats och den mängd som hittades på gps:en var så ytterst liten att det kan röra sig om överföring via en dammtrasa eller dylikt. Inte medvetet, men när gärningsmännen städat helikoptern. Min klients dna fanns ju av naturliga skäl redan i helikoptern eftersom han flugit den förut.

10.59 35-åringen är oskyldig, säger Silbersky.

Han kan inte flyga utan glasögon för han ser inte utan dem. Men enligt de vittnen som hördes direkt efter rånet, men tappades bort av polisen, och som nu kallats av Silbersky var piloten utan glasögon och tatuerad.

– Han hade inga som helst likheter med min klient. Inte heller 31-åringen som erkänt säger att min klient flög helikoptern. Det är ingenting annat än en skandal att det inte kollats upp bättre, säger Silbersky.

11.22 De övriga åtalade förnekar i rasande takt. Några av dem känner varandra sedan barnsben. Andra har aldrig överhuvudtaget sett eller hört talas om varandra, menar de.

11.26 En av de åtalade greps med kedjor på sig, likadana kedjor som användes för att fästa de fotanglar som stoppade polisen. Hans egen förklaring till varför han hade dem på sig är denna:

– Min klient bär aldrig vapen, pistol eller kniv, men om han ska ut och det är något särskilt kan han ha kedjor som han virar runt handen som ett knogjärn eller att svinga, säger advokat Lars Engstrand.

11.31 Den sista åtalade som idag ska få sin sak framförd är 23 år gammal. Han känner bara till den 31-årige man som idag erkänt brott. De har träffats, men känner inte varandra menar advokat Björn Lagerling.

23-åringen misstänks ha placerat ut bombattrapperna vid polisens helikopterhangar och i närheten av dem har några föremål med hans DNA hittats, bland annat en handske.

– Min klient har ägnat sig åt en viss brottslighet, förfalskning av kontokort, men han har sonat sina brott.

– Men under dessa brott har man införskaffat en ansenlig mängd handskar eftersom det är viktigt att inte lämna fingeravtryck. Han har låtit dessa handskar ligga lite överallt.

Advokaten menar även att det inte är något märkligt att hans DNA finns på en tändare. Han jobbar på i en kiosk och säljer bland annat tändare. Han har även tändare liggande i sitt hem där många människor passerar.

Han förnekar bestämt brott.

11.42 Rätten bryter för idag och fortsätter på onsdag klockan 09.00. Då ska bland annat 31-åringen höras.