”Naomi fick en enorm diamant i gåva”

Mia Farrow gav en annan version i rätten än supermodellen

NYHETER

Naomi Cambell anklagas för att ha tagit emot blodsdiamanter av Liberias expresident Charles Taylor.

Själv nekar hon till att avsiktligt ha tagit emot diamanterna.

I dag vittnade skådespelerskan Mia Farrow och supermodellens tidigare agent i internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

– Hon sa att hon fick en enorm diamant, säger Mia Farrow i rätten.

Rättegången äger rum i internationella brottsmålsdomstolen i Haag där expresidenten står åtalad för brott mot mänskligheten. Han anklagas för att ha försett rebeller vid gränsen till Sierra Leone med vapen i utbyte mot de oslipade diamanterna.

I kriget som följde de kommande åren dog omkring 100 000 människor.

”Smutsiga stenar”

Naomi Cambell har kallats som vittne för att hon ska ha tagit emot diamanter som en gåva efter en fest hos Nelson Mandela i Sydafrika 1997. Hon har själv vittnat om att några okända män gav henne en påse med några ”smutsiga stenar” som hon gav bort till välgörenhet.

Hon förstod inte att det var diamanter eller vem de kom ifrån.

Dagen efter berättade hon för sitt sällskap vid hotellfrukosten, bland andra Mia Farrow, om stenarna hon fått. Farrow och Cambells agent ska då ha sagt att det förmodligen var diamanter från Taylor.

Blev väckt på natten

När skådespelerskan Mia Farrow i dag vittnade var det en annan historia som kom fram.

– Hon berättade att hon blivit väckt på kvällen av två män som knackade på dörren, de hade skickats av Charles Taylor, och de hade gett henne en enorm diamant, berättade Farrow i rätten, skriver AP.

Farrow berättar att Cambell var uppspelt över gåvan och att hon ville ge bort diamanten till välgörenhet.

– Jag såg inte diamanten eller diamanterna. Jag kan bara berätta vad Naomi Cambell har sagt, sa hon i rätten, skriver AP.

Agenten vittnade

Supermodellens förre agent Carole White kallades också att vittna. Hon kunde intyga att Cambell varit medveten om att diamanterna kom från expresidenten.

Den aktuella kvällen satt Cambell i lobbyn och väntade på att Taylors män skulle komma i bil och leverera diamanterna.

– Hon hade kontakt med dem via telefon och sms. Någon informerade henne om att bilen var på väg, sa Carole White i rätten, skriver BBC News på nätet.

White berättade också att det hade varit flirtigt mellan supermodellen och expresidenten under middagen och att han redan då berättat att han ville ge henne diamanterna.

Nelson Mandelas Children's Fund har bekräftat att fonden tagit emot tre oslipade diamanter från Cambell samma år. De överlämnades till sydafrikanska myndigheter som har bekräftat att de är oslipade diamanter.