Maken skar av henne näsan

Aisha, 18: Det var talibanernas order

1 av 2 | Foto: Foto: ALL OVER PRESS POLARIS
nära att dö Aisha misshandlades dagligen av sin man.
NYHETER

Aisha, 18, hölls inlåst av sin man i en lada i två år.

Efter ett flyktförsök skar han näsan och öronen av henne.

– Det var talibanerna som beordrade det, säger hon.

Aishas blivande man höll henne fången i ett stall tills hon blev könsmogen. När hon efter två år fyllt tolv, gifte han sig med henne och lät henne komma in i huset. Men då väntade ett nytt helvete för Aisha.

Gömmer sig i kvinnohus

Mannen slog henne dagligen, ibland så illa att hon var nära döden. Som bestraffning för ett flyktförsök högg han av hennes näsa och öron. Detta hände för ett år sedan och nu har 18-åringen lyckats fly och gömmer sig i ett hemligt kvinnohus i Kabul.

Bilderna av afghanska Aisha i amerikanska Time Magazine, kommer lägligt just när västvärldens politiker överväger att dra tillbaka sina trupper ur landet.

Fruktar effekten

Enligt Mahin Alipour, ordförande för Kommittén för försvaret av iranska kvinnor i Stockholm, är Aishas öde bara en försmak på effekterna om västvärlden tar sin hand i från Afghanistan.

– Det är alltid kvinnor och unga flickor som drabbas hårdast. Om talibanerna återfår makten i Afghanistan, utgör de ett stort hot mot landets kvinnor.

Bo Elding, före detta chef på Sida med erfarenhet från bistånds-arbete i Afghanistan, är mer försiktig.

– Den enda vägen att arbeta i Afghanistan är underifrån, inte med raketer. Å andra sidan kan jag inte garantera att tjejerna skulle klara sig om trupperna lämnar i morgon. Visst behövs det en militärmakt som kan samarbeta med de lokala auktoriteterna, säger han.

Men för Aisha är svaret enkelt.

– Talibanerna gjorde detta mot mig. Hur ska vi någonsin kunna försonas med dem? säger hon till Time.