Brandnotan: 107 miljarder

Bränderna kostar Ryssland en procent av landets BNP

NYHETER

Hundratals skogsbränder kommer att kosta för Ryssland.

Enligt uppskattningar landar notan på 107 miljarder kronor.

Affärstidningen Kommersant uppskattar att sommarens skogsbränder i Ryssland kommer att kosta landet runt 15 miljarder dollar, det vill säga 107 miljarder svenska kronor.

Det är ungefär en procent av landets BNP.

Regeringen har inga egna siffror på skador.

Värmerekord

En tredjedel av Rysslands veteskörd har förstörts i rekordvärmen. Regeringen har förbjudit export av vete resten av året, skriver nyhetsbyrån AP.

Årets sommar är den varmaste på 130 år.

Moskva har varit täckt i en tjock smog under en vecka men läget förbättrades något under tisdagen. Moskvas borgmästare Yuri Luzhkov säger att situationen är svår men att stadens hälsomyndighet bidrar på alla sätt den kan.

Ledarkritik

Det ryska ledarskapet har anklagats för senfärdighet när det gäller att möta bränderna.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin ska under dagen besöka två byar sydost om Moskva som brunnit ned. Han har tidigare lovat att alla som fått sina hem förstörda ska få hjälp med att bygga upp dem igen.

Den ryske presidenten Dimitri Medvedev kritiseras för att han stannade kvar på semester vid Svarta havet trots att bränderna runt Moskva blev allt värre. När han kom tillbaka besökte han inte drabbade utan vände sig bara till statsanställda för att få information om situationen.