Han deltog i kuppen

31-åringen erkänner att han var i värdedepån – men inte grovt rån

1 av 3 | Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
log i rätten Safa Kadhum nekade först, men erkände i går plötsligt sin inblandning i det spektakulära rånet i Västberga.
NYHETER

Han dömdes för att ha varit med i kuppen mot Nationalmuseum.

Nu är Safa Kadhum, 31, den förste som erkänner att han deltog i helikopterrånet.

– Men han erkänner bara grov stöld, säger hans advokat Peter Lindqvist.

Safa Kadhums dna hittades på fem olika ställen inne i värdedepån. På en postsäck, en slägga, en stege, en dörr och på en knut på ett rep.

Från början nekade han, men i går erkände han plötsligt att han var med i det spektakulära rånet mot G4S värdedepå i Västberga.

– Det var jag som slog sönder takfönstret, förklarade Safa Kadhum i rättssalen via sin advokat Peter Lindqvist.

Åklagarna har tidigare påstått att det var han som var rånaren med de vita skorna, han som också hade en kalasjnikov på ryggen inne i värdedepån, något som han nu själv erkänner.

Safa Kadhum hävdar dock att vapnet var obrukbart, att han bar det för att fördröja polisens insats. Polisen kunde nämligen via övervakningsfilmen se vad som hände i depån och deras beslut påverkades av att rånarna var tungt beväpnade.

Kan ge lägre straff

Advokaten var noga med att hans klient inte erkänner grovt rån utan bara grov stöld vilket kan innebära stora skillnader i straff. Ett grovt rån kan ge tio års fängelse, en grov stöld max sex år.

– Enligt den brottsplan som presenterades för honom skulle det inte finnas några människor i depån och det skulle följaktligen inte vara fråga om ett rån, sa Peter Lindqvist.

– Han såg aldrig några människor och nu när han fått veta att det fanns personal där känner han sig beklämd. Han undrar om den som värvade honom kände till att det fanns människor i lokalen. Han tycker att det är jobbigt att de som var på plats mår så dåligt över det som hänt, han har aldrig tänkt på det förut.

Pekar inte ut någon

Samtidigt var Kadhum lika noga med inte yppa ett ljud som kan försvåra för någon av de andra nio åtalade som alla fortsatte att neka trots det överraskande erkännandet.

– Han känner inte igen någon i salen, säger advokaten.

Safa Kadhum har suttit i fängelse tidigare för att ha varit med i olika rån. Bland annat dömdes han för inblandning i den uppmärksammade kuppen mot Nationalmuseum för tio år sedan då tre beväpnade rånare stal två Renoirmålningar och en Rembrandtmålning. Och därefter för rån mot en guldsmedsbutik.

Skulle ’kvitta’ skuld

Sedan han frigavs från det förra fängelsestraffet 2005 började han ordna upp sitt liv, han fick barn och jobbade på olika restauranger.

Han greps i Dominikanska republiken i januari i år.

Enligt hans advokat kom Safa Kadhum in i brottsplanerna bara några dagar före kuppen. Han ställde upp för att ”kvitta en skuld”.

Helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga gav 39 158 000 kronor. Merparten av pengarna är fortfarande borta.

Kadhum såg i går morse lugn ut efter sitt erkännande. Han log mot dem på åhörarläktaren som han kände och satt sedan stilla i sin vita tröja och lyssnade på resten av advokaterna när de talade.

När rättegången fortsätter i morgon onsdag kommer han att förhöras ingående om sin roll.

FAKTA

Dömd för medhjälp till ökänd tavelstöld & guldrån

Safa Kadhum dömdes för delaktighet i den uppmärksammade kuppen mot Nationalmuseum där maskerade och beväpnade rånare slog till två dagar före julafton år 2000 och försvann i båt.

Med sig hade de tre världsberömda verk: ”Självporträtt” av Rembrandt samt ”Konversation” och ”Ung Parisiska” av Renoir. Tavlorna värderades till 370 miljoner kronor.

Safa Kadhum dömdes till ett års fängelse för att ha hjälpt till att skaffa fram flyktbåten, vilket bedömdes som medhjälp till grovt rån.

Några månader efter att han blivit villkorligt frigiven var han inblandad i ett nytt rån, nu mot en guldsmedsbutik på Biblioteksgatan i Stockholm.

Fyra gärningsmän, iförda overaller och mc-hjälmar, tvingade med verklighetstrogna vapenattrapper ner personalen på golvet. Med kofot slog de sönder skyltfönstret inifrån och tog juveler som fanns där.

– Rånet är att bedöma som grovt då man framkallat dödsskräck hos de hotade och uppträtt hänsynslöst, sa åklagaren under rättegången.

Bytet värderades till omkring 4 miljoner kronor.

Några månader senare greps Kadhum, misstänkt för förberedelse till grovt rån tillsammans med två andra kamrater.

Rättegången, där både guldrånet och förberedelsen togs upp, ledde till en dom på fyra års fängelse.