Så klarar du festen med hedern i behåll

Firmafestproffsen berättar om sina upplevelser bland groggar och lagerarbetare

1 av 3
Hasse Brontén.
NYHETER

Kick-offens aktiviteter är avklarade och kaffet har serverats.

Nu är det dags för kvällens underhållning - en komiker har hyrts in.

För Aftonbladet berättar tre komiker och firmafestproffs vad de egentligen tycker om fulla festdeltagare, om att få kramar på scenen och om att vara nära att få stryk av publiken.

Hasse Brontén är polisen som sadlade om till stå upp-komiker.

På en firmafest i Varberg skämtade han friskt om de anställda på lagret. Det fick en av dem att hota honom med stryk.

– Killen jobbade ju på lagret och tyckte inte att man skulle skämta om killarna på på lagret, så han hytte med näven och försökte komma fram men hölls tillbaka av sina kollegor. Så nära att åka på stryk har jag nog inte ens varit när jag arbetade som polis, säger han.

Den aggressiva killen ringde dock upp och bad om ursäkt nästa dag. Han hade varit full och ångrade sitt tilltag. Och just firmafesternas fylla är det som de komiker som Aftonbladet pratat med verkar tycka är jobbigast.

Kan bli pinsamt

Lena Frisk beskriver att det är alkoholen som ofta gör att det "kan bli hur pinsamt som helst" och Pontus Enhörning säger att han avsiktligen lämnar festen innan folk hunnit bli för fulla.

– Det finns inget värre än att arbeta med folk som är fulla, vi komiker vill ha en lyssnande publik, därför bokar vi in oss tidigt under kvällen. För några år sedan på en julfest så var det 300 personer som var dyngraka och tio som tittade. Då kör man en halvtimme och sen så lägger man det längst bak i huvudet, säger han.

Fick kramar på scenen

Tidigt under sin karriär gjorde Lena Frisk misstaget att boka in sig sent på en fest.

– Jag kom in vid halvtolv på kvällen och då var det inte så många som märkte att jag ens var där. Folk kom hela tiden upp till mig och skulle kramas och sådär. Jag minns att jag laddat upp för ett skämt och sen precis när jag skulle komma till poängen så reste sig chefen upp och sa att nu får ni faktiskt vara tysta, och då dog det ju, säger Lena Frisk.

Även Hasse Brontén berättar om ett minne från en firmafest där alkoholintaget varit stort.

– Jag var på ett firmagig en gång där jag var uppe i fyra minuter, sedan klev jag av. Alla var knökfulla och ingen lyssnade så jag gick av och sa "tack, ni har varit en underbar publik". Sedan kom chefen fram och sa att ja, det var nog fel forum det här. Jag hann inte ens få chansen, de lyssnade helt enkelt inte från början, säger Hasse Brontén.

"Nu ska vi ha kul ihop"

Lena Frisk beskriver firmafesterna som komiska i sig. Människor som egentligen tycker att de har bättre saker för sig än att umgås med varandra samlas ihop och ska "ha trevligt".

– Det kan bli en väldigt artig stämning och man har ju varit i sådana situationer när människor som sitter där har varit med i 14 år och inte orkar bry sig längre, de tycker att vi har redan gjort det här orkar inte en gång till. Men sen har det börjat en ny chef eller konsult som är jätteglad och tycker att nu ska vi ha kul ihop, säger Lena Frisk.

Pontus Enhörning har uppträtt på firmafester under många år. Och han beskriver det som att stämningen har förändrats med tiden.

– Den gamla klassiska bilden av en slags havererad kräftskiva är på väg att försvinna, det är en väldig skillnad på att jobba nu och att jobba för 15 till 20 år sedan. Nu lägger man ofta festen i samband med andra aktiviteter och stand-up har blivit mer populärt så folk beter sig helt enkelt bättre, säger Pontus Enhörning.

FAKTA

Etikettråd:

Följ vanligt folkvett. Kolla upp klädkoden och följ den, passa tider och dansa med den du har till bords om det är en sådan fest.

Stöt inte på chefen. Bli inte så berusad att du börjar stöta på din chef. Att överhuvudtaget se konferenser eller firmafester som en plats för raggning är inte att rekommendera, även om båda parter är singlar och överens, enligt etikettexperten Mats Danielsson. "Om ni tror att ni kan smyga med det under kvällen-glöm det, alla vet, alla snackar och det blir en offentlig hemlighet," säger han.

Säg inte sanningar. Det kan vara lätt hänt att man under kvällens sena timmar vill säga ett par väl valda ord till företagets VD. Gör inte det. Det är bättre att ta vid annat tillfälle.

Bli inte för full. Att bli full är aldrig någon hit men att bli lite berusad kan vara okej. Tänk på att det trots allt är din arbetsplats. Som chef har du extra ansvar också under festen. En ledningsgrupp som röjer in på småtimmarna gör att medarbetarna följer efter.

Följ upplägget. Mats Danielsson säger att "en fest är som en teaterföreställning, det är en regi som någon har satt och som man följer." Om det är öppet för att önska musik är det naturligtvis okej, men försök inte att byta plats vid bordet för att du får sitta med fel person eller klaga på femkampen för att du tycker den är tråkig. "Den bästa gästen är den som roar andra snarare än sig själv. Se glad ut och häng på för det uppskattas mest," säger Mats Danielsson.

Var med på nästa dags konferens. "Häll upp, drick upp, ställ upp. Om du häller upp din alkohol på kvällen och dricker upp den så är det också bara att ställa upp på morgonen efter," säger etikettexperten Mats Danielsson. Även om du har festat till fyra på morgonen är det bara att bita ihop och vara med på konferensen tidigt nästa morgon.

Källa: Mats Danielsson, författare och etikettexpert

ARTIKELN HANDLAR OM