Miljoner minkar gasas ihjäl

Offras för skönhetens skull

NYHETER

Varje år dödas miljontals svenska minkar – för att skickas till Kina och Danmark där de blir pälsar, lösögonfransar och smink.

Efter Djurrättsalliansens avslöjande om minkarnas helvetestillvaro rasar svenskarna.

– Stäng minkfarmarna och köp fuskpäls istället, säger artisten Inga-lill Päivärinta.

Minknäringen är en lukrativ bransch. I dagsläget omsätter en genomsnittlig minkfarmare drygt fem miljoner kronor årligen och efterfrågan ökar stadigt. Kineserna har fått upp ögonen för de mjuka skinnen och kändisar som Lindsay Lohan, Ivanka Trump och den danska prinsessan Mary poserar gärna i minkpäls.

Men efter Djurrättsalliansens filmer om de svenska minkarnas terrortillvaro höjs rösterna för att lägga ner minkfarmar. Filmerna visar minkar i minimala burar, med stora köttsår och ett beteende som tyder på stark stress.

”Proceduren är vidrig”

– Jag tycker inte att djuren ska behöva lida för att vi vill vara fina. Hela proceduren är så vidrig, säger Inga-lill Päirvärinta från 80-talsduon Lili och Sussie och berättar om hennes och systerns försök att stoppa minkfarmarna. Systrarna har besökt och fotograferade på minkfarmar och för några år sedan öppnade de en butik som sålde konstpäls.

Jörgen Martinsson, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund (SPR) kallar Djurrättsalliansens film för propaganda.

– Den svenska minken har ett bra liv, jag vet inte ens om filmerna är från svenska minkfarmar.

”Minkarna har det jättebra”

Sune Joelsson från Björkets minkfarm i blekingska Mjällby håller med.

– Jag kan ju bara prata för mig själv och mina grannar som är minkfarmare och våra minkar har det jättebra. Vi följer djurskyddslagen.

Vad händer med minkarna när de har avlivats?

– Vi flår dem och skickar köttet till Danmark. Man brukar säga att det blir kosmetika till damerna, man pressar ut fettet ur köttet, säger han.

Skinnen säljs på auktioner utomlands och den största delen av skinnen går till Kina där de förvandlas till pälsar och lösögonfransar.

Andelen skinn som stannar i Sverige är minimal, svenska kvinnor vågar inte bära päls, menar Joelsson. Det gör däremot kinesiskorna, ryskorna och italienskorna.

FAKTA

Djurrättsaktivister attackerade minkfarm

En minkfarm i Vittskövle mellan Åhus och Degeberga utsattes natten till tisdagen för ett brandattentat. När minkfarmaren Stefan Andersson skulle utfodra sina minkar var trucken han använder vid utfodringen av minkarna utbränd. Även förrådet där trucken förvarades skadades och elen slogs ut.

Djuren skadades inte men blev utan vatten under natten. Andersson har polisanmält händelsen, som har kopplar till Djurrättsalliansens rapport om vanvårdade minkar.

– Det är fegt. De är välkomna hit och prata med mig öga mot öga i stället för att smyga in på natten och tända eld, säger han till Sydnytt.

Kändisar som gillar minkskinn

De är unga, rika- och verkar frysa. Åtminstone gillar de minkpäls.

De här kändisarna bär mink: Lindsay Lohan, Tina Turner, Kirsten Dunst, Sofia Coppola, Kate Moss, danska prinsessan Mary, Broke Shields och Ivanka Trump. Supermodellen Heidi Klum säger sig "älska" lösögonfransar gjorda av mink eftersom de ger henne en bambiögonfransar.

Kändisar som tar avstånd från päls: Michelle Obama, Carla Bruni Sarkozy, Pink, Pamela Anderson.

Så mycket pengar tjänar minkfarmarna

Snittpriset på ett minkskinn är 375 kronor. En genomsnittlig farm har cirka 3000 honor. Honorna får fem valpar vardera vilket sammanlagt blir 15 000 skinn. Genomsnittsminkfarmarens årsomsättning blir 5 625 000 kronor.

Efter personalkostnader etcetera blir vinsten omkring 150 kronor per skinn, vilket gör den sammanlagda årsvinsten till 2 250 000 kronor.

Källa: Jörgen Martinsson, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund (SPR).

EU vill skärpa djurskyddslagen

Kommissionen har beslutat att göra en utvärdering av EU:s djurskyddspolicy. I november 2009 gav kommissionen en extern konsultfirma i uppdrag att göra denna utvärdering.

Uppdraget omfattar lantbrukets husdjur, försöksdjur, sällskapsdjur och vilda djur om de hålls i fångenskap eller utsätts för någon behandling av människan. Utvärderingen beräknas vara klar i december 2010 och kommer att ligga till grund för en framtida handlingsplan för djurskydd inom EU.)

ARTIKELN HANDLAR OM