”Katastrofen pågår fortfarande”

Risk för sjukdomar och nya översvämningar

1 av 3 | Foto: Ton Koene
Behovet av hjälp är enormt i Pakistan. Bara i Charsadda-provinsen beräknar myndigheterna att 50 000 personer har förlorat sina hem.
NYHETER

Läget är akut i Charsadda-provinsen i Pakistan.

50 000 människor har förlorat sina hem och många bor i provisoriska läger där sjukdomar sprider sig.

– Katastrofen pågår fortfarande. Det finns områden vi inte kunnat ta oss till, säger Katrin Kisswani från Läkare utan gränser, på plats i provinsen.

Trots att det inte har regnat på tre dagar täcker vattenmassorna fortfarande stora delar av Charsadda-provinsen i nordvästra Pakistan.

Vattnet som vällt ner från bergen de senaste två veckorna har dragit byggnader, vägar, och människor med sig.

"1500 personer på tio latriner"

Det är svårt att uppskatta hur många som har drabbats, men myndigheterna tror att omkring 50 000 människor fått sina hem förstörda i området, berättar Katrin Kisswani som är på plats.

Många hus står fortfarande under vatten.

– Saniteten är ett jätteproblem. På en skola finns till exempel 1 500 personer samlade som får dela på tio latriner. Andra bor i tillfälliga läger. Hudsjukdomar sprider sig på grund av den dåliga hygienen, säger Katrin Kisswani, som är narkossjuksköterska, till Aftonbladet.

Regnar i norr

Trots att det snart är två veckor sedan vattnet svämmade över området finns det fortfarande platser som hjälpen inte har nått fram till.

– Många av vägarna är förstörda och det går bara att ta sig fram med jeep. Till de mest otillgängliga platserna har vi fått skicka fordon med stora behållare med rent vatten för att de ska klara sig, men det har inte gått att ta sig fram överallt, säger Katrin Kisswani.

Ännu regnar det i bergen norr om provinsen och den akuta faran är inte över.

– Det kommer nya varningar hela tiden och det finns en risk att allt svämmas över igen, säger Katrin Kisswani.

"Arga och frustrerade"

En stor skräck är också om magsjukdomar skulle få fäste i området. Läkare utan gränser har fyra team som står redo om kolera och diarré sprider sig.

– Människorna är utsatta för stora påfrestningar. De är arga och frustrerade över att hjälpen inte når fram. Vi har mest kunnat koncentrera oss på att alla ska få rent vatten. Många behöver mer hjälp, säger Katrin Kisswani.