Klarade första flygkraschen – dog i andra

Ex-senatorn Ted Stevens och fyra andra omkom

NYHETER

För 32 år sedan överlevde han en flygolycka – men hans hustru dog.

I måndags omkom ex-senatorn Ted Stevens, 86, och fyra andra när deras plan kraschade i Alaska.

Sean O'Keefe, tidigare chef vid Nasa, överlevde.

Sällskapet på nio personer skulle ut och fiska när det enmotoriga flygplanet de färdades i körde rakt in i ett berg utanför Dillingham i sydvästra Alaska.

Planets front borta

En läkare och två sjukvårdare flögs till området och fick gå sista biten fram till olycksplatsen i måndags kväll. På grund av det dåliga vädret tvingades de skadade tillbringa natten ute vid vraket.

Piloten Tom Tucker, som flög ut räddningsteamet, säger att de överlevande var i relativt gott skick.

– Vi stoppade om dem med filtar och såg till att de hade det så bekvämt som möjligt, säger han till nyhetsbyrån AP.

Tucker såg ingen logik i vilka som omkom och vilka som överlevt, utifrån var i planet de suttit. Medan piloten dödades, överlevde personen som satt i sätet bredvid.

– Hela fronten av planet var borta. Han satt bara där i sin stol.

Fem döda – fyra skadade

Ombord på planet fanns nio personer. Fem omkom: Ted Stevens, piloten, en mamma och hennes 16-åriga dotter och en pappa vars 13-årige son överlevde kraschen, uppger AP.

Bland de överlevande fanns även Sean O'Keefe, som varit chef vid Nasa, hans tonårsson samt ytterligare en man. Samtliga skadades.

Orsaken till olyckan ska nu utredas.

Republikanske ex-senatorn Ted Stevens, 86, överlevde en svår flygkrasch 1978, men hans dåvarande hustru omkom. Han är den republikanske senator som har suttit längst, 40 år, och var en kultfigur i hemstaten Alaska.

Stevens fälldes för korruption 2008, och förlorade i samband med det sin senatorsplats. Anklagelserna drogs dock senare tillbaka.