Maneter invaderar semesterparadis

380 personer brändes - på bara en dag

NYHETER

Livsfarliga maneter invaderar Spaniens semesterparadis.

Det innebär en mardröm för badgästerna.

På bara en dag brändes 380 personer av maneter.

Maneter söker ofta upp Spaniens stränder vid den här tiden på året. Men i år har de ökat lavinartat. Hundratals badgäster på populära stränder har den senaste tiden bränts av maneter.

Bara på tisdagen brändes 380 personer - att jämföra med de fyra eller fem personer som drabbas en normal dag.

"På de fem eller sex år som jag har haft det här arbetet har jag inte sett något liknande", säger Juan Carlos Castellanos vid Elches turistkontor, skriver AP.

Kan ge hjärtproblem

En av de värst drabbade platserna är turistparadiset Alicante. Flera stränder i Costa Blanca, i norr, stängdes under en period efter att stim av Lysmaneter flutit in, skriver Telegraph.

Maneterna är små och nästan genomskinliga, bara svagt ljuslila, med grova tentakler och vid retning utsöndrar de ett svagt sken. Deras diskreta utseende kan göra det svårt för badgäster att upptäcka dem där de spridit ut sig över flera kilometer av kuststräckan.

Den bränner bara lätt men kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner och även hjärtproblem, uppger AP.

Längre upp i Spaniens norra regioner, Baskien och Kantabrien, har den livsfarliga Portugisiska örlogsmaneten flytit in. Det är en lila manet med meterlånga tentakler och den har lyckats bränna över 300 människor på tre veckor.

Varma vatten ger fler maneter

Orsakerna till att manetinvasioner blir all vanligare uppges vara utfiskning och klimatförändringar. Naturens eget skydd mot att maneter driver in håller på att förstöras och den tonfisk, svärdfisk och andra fiskar som normalt tar maneter blir färre, skriver AP.

Men turistansvariga skyller på att starka vågor dragit in maneterna till stränderna och att när vattnet sedan lugnat sig blir de liggande kvar. Att vattnen varit så varma ska också ha gjort att maneterna blivit fler just under Spaniens viktiga turistsäsong.