Schürrer JO-anmäler Hinseberganstalten

Vill ha kompensation för förlorat smink

NYHETER

Tyska Christine Schürrer, som dömdes för barnmorden i Arboga 2008, anmäler Kriminalvården til JO.

Orsaken är att hon inte fått behålla sitt smink och sina kuvert.

– Jag borde få kompensation, skriver hon i sin anmälan.

Christine Schürrer.

Den morddömda tyskan är missnöjd med hur hon har behandlats på anstalten Hinseberg. I en handskriven anmälan till Justitieombudsmannen beskriver hon hur svårt det har varit att få igenom sina önskemål och hur hon blivit fråntagen sina saker.

"Det handlar om privata tillhörigheter som kuvert, frimärken, adress och telefonböcker, arbetsmaterial jag behöver för att utöva mitt jobb samt hygien- och kosmetikartiklar och mat", skriver hon.

"Verkar godtyckligt"

När Schürrer flyttades från anstalten i Ystad till Hinseberg, i Lindesbergs kommun, fick hon inte ta med sig sina saker. Nu kräver hon ekonomisk ersättning för de prylar hon blivit av med.

"Det verkar vara godtyckligt hur olika anstalter agerar. Det kan inte vara till den intagnas ekonomiska nackdel att sådana regler saknas", skriver hon.

Hon klagar också på att hon inte längre har tillgång till sina telefonnummer. Nu måste hon fylla i ett telefontillståndsformulär för att få lov att ringa.

"Vilket är meningslöst eftersom jag inte har tillgång till mina adresser!", skriver hon.

Dömdes för dubbelmord

Christine Schürrer är dömd till livstids fängelse för mord på Saga och Max i Arboga i mars 2008. Hon dömdes också för mordförsök på barnens mamma.

Det är inte första gången Schürrer lämnar in klagomål till Kriminalvården. Hon flyttades till Hinseberg efter att hon själv begärt att få komma tillbaka dit.

Hennes motivering till flytten var att hon behövde "jobba med olika personer i Västmanland". Hon syftade då på advokat, vänner och utredningspersonal.

Länsrätten i Örebro beslutade att hon skulle få igenom sitt önskemål.

Hon sitter nu på Hinseberg sedan den 10 maj i år.