Piloten om sitt alibi: ”Jag var stenhög”

I dag hörs tv-producenten som misstänks ha flugit helikoptern

Den 35-årige tv-producenten påstås vara den som flög rånhelikoptern. I dag ska han för första gången själv höras i rättssalen. Dagen inleds dock med fortsatt förhör med Safa Kadhum, 31.
NYHETER

Den 35-årige tv-producenten påstås vara den som flög rånhelikoptern.

Men ett nytt ögonvittne beskriver en helt annan man på förarplatsen.

I dag ska tv-producenten för första gången själv höras i rättssalen.

Dagen inleds dock med fortsatt förhör med Safa Kadhum, 31.

Åklagarna planerar bland annat att pressa honom på frågor om vad han gjorde i Panama och Dominikanska republiken, innan rånet.

”Mitt liv var kaos”

I går berättade Kadhum att han nappade på erbjudandet om att medverka i rånet med så kort varsel på grund av att han var desperat.

– Mitt liv var i kaos. Jag var utsatt och pressad, jag var trött på livet. Jag och min tjej hade separerat. Jag hade skulder där räntorna växte och det var inga vanliga bankräntor om man säger så.

Senare i dag ska den misstänkte helikopterpiloten höras. Mannen beskrivs som en av Sveriges bästa tv-producenter och han har suttit häktad i 11 månader, konstant nekandes till inblandning i rånet mot G4S värdedepå i Västberga.

Styrker 35-åringens utsaga

I måndags avslöjade hans advokat Leif Silbersky att försvaret kommer att kalla två vittnen som slarvades bort av polisen och som styrker 35-åringens utsaga att han inte var den som flög helikoptern.

– Jag tycker att det är en skandal att det enda ögonvittnet föll mellan stolarna. Bevisning är en färskvara och åklagarna har ingen bra förklaring, säger Silbersky.

Aftonbladet rapporterar direkt från rättegången.

08.41 Det är ovanligt mycket folk på plats idag. Främst är det vänner och släktingar till tv-producenten som är här för att ge sitt stöd.

09.05 Nu börjar dagens förhandlingar. Dagen kommer att börja med fortsatta förhör med Safa Kadhum.

09.12 Åklagarna börjar med att visa en film från rånet som visar hur Safa Kadhum krossar glastaket och går ner för stegen till depån.

09.17 Åklagarna säger att de på filmen från övervakningskamerorna kan tyda att Kadhums roll var att patrullera depån med bössan skjutklar. Det här tycker de talar emot hans egen version, att han fått höra att depån skulle vara folktom.

Misstänkte piloten förhörs

09.29 Nu ska piloten höras. Han börjar med att berätta om sin bakgrund.

09.30 Tv-producenten är klädd i mörk kostym och talar med lugn röst. Han säger att dagen innan rånet befann han sig på sitt kontor.

09.32 Det är åklagarna som håller i förhöret. Den misstänkta piloten har en stor skara vänner och släktingar på plats som stöd.

09.36 35-åringen säger att hans alibi för rånet är att han hade ett återfall i sitt narkotikamissbruk.

– Jag har haft problem med narkotika, det började med att jag tog amfetamin i kaffet. Det började för fyra-fem år sedan och sen har det kommit och gått.

Han säger att hans återfall i september ifjol var det första på ett drygt halvår.

– Jag ringde efter drogerna. Kokain.

”För jävligt”

09.40 35-åringen svarar defensivt och irriterat på åklagarens ingående frågor om hans missbruk.

– Vad spelar det för roll? utropar han när åklagaren undrar vad han tog för droger och hur han fick tag i dem.

Det här är den misstänkte pilotens alibi för råntillfället, att han hade ett återfall i sitt missbruk och att han skäms mycket för det, men att han inte har det minsta med rånet mot depån att göra.

09.45 Han säger att han nyligen hade kommit hem från Malaysia och inspelningarna av tv-programmet ”Kändisdjungeln”. Han hade hittat en gammal påse med lite amfetamin och det triggade igång hans begär.

– Och så var det sommar och uppehåll från Anonyma narkomaner.

– Det är för jävligt, säger han.

Inblandad i trafikolycka

10.10 På rånmorgonen var producentens bil inblandad i en trafikolycka med en annan av de åtalades bilar. De båda personerna menar att de inte känner varandra och aldrig träffat varandra innan olyckan.

Åklagarna påstår däremot att producenten inte alls satt i bilen utan att olyckan bara är fingerad för att ge honom ett alibi, men producenten själv säger att den var på riktigt.

– Jag var förvirrad. Jag mötte en vit liten bil. Jag upptäckte den först när vi i princip var parallellt med varandra.

10.28 Tv-producenten säger att han efter krocken förvirrad åkte vidare.

– Jag var fortfarande besatt efter mer droger. Det är jävligt jobbigt att prata om.

Han åkte till Kungsholmen och tog ännu mer droger: enligt egen utsago en skitdrog som han blev ”skruvad i huvudet av”.

– Hon sa att det var en specialare. Men jag blev på dåligt humör av den.

”Inte uppge deras namn”

10.45 Den misstänkte piloten säger att han var stenhög samtidigt som rånet utspelade sig i Västberga och att han åkte runt mellan olika platser i Stockholm och träffade knarklangare.

Men trots att han säger att han har namn och adress på några av dem han träffade vägrar han att uppge dem, trots att det skulle kunna rentvå hans namn. När åklagaren ifrågasätter det säger han:

– Det här är ju droghandlare, inga snälla människor. De skulle ju inte vilja hjälpa mig.

Åklagaren tycker att han ska fundera på saken med tanke på allvaret han befinner sig i.

– Jag tänker aldrig uppge deras namn, säger 35-åringen.

11.06 Tv-producenten säger att personerna han träffade den morgonen, och som han inte vill namnge, är människor han är livrädd för.

– Men besattheten tar över, begäret efter drogen är så stark.

Efter att han köpt droger igen på morgonen menar han att han åkte till McDonalds, som man kunnat se på filmer från förundersökningen.

Greps på Arlanda

11.41 På morgonen vid tio-tiden, alltså drygt fem timmar efter värderånet, går producenten på ett jobbmöte.

– Jag var försenad och fick onda blickar. Jag visste först inte om jag skulle kunna gå, jag var så sliten.

11.47 På dagen när han nyktrat till från drogdimman säger tv-producenten att han ringde en vän för att prata igenom sitt återfall.

Han säger att han hörde talas om värderånet genom nyheterna och när en kollega ringde och berättade att det var hans helikopter de använt vid rånet.

– Men det sket jag i då. Jag hade andra problem.

11.51 35-åringen greps på Arlanda när han var på väg till Kanarieöarna för att lägga in sig på ett behandlingshem.

I de första förhören uppgav han inte den historia han gett idag.

– Jag ville inte. Det var ett nederlag för mig att erkänna återfall.

Istället sa han då att han sov hela natten. Men snart ändrade han sig och sa att han köpt droger.

12.00 Lunchpaus.

”Du klipper och klistrar”

13.05 Lunchpausen är över och strax fortsätter förhöret med den misstänkte helikopterföraren.

13.15 Kammaråklagare Björn Fritjiof försöker få 35-åringen ur balans genom att ställa samma frågor om och om igen. Han pressar honom på detaljer i hans historia där han sagt olika i olika förhör.

– Jag kan inte minnas exakt. Det var ett år sen och jag var slut i skallen!

Åklagaren försöker alldeles tydligen sticka hål på 35-åringens alibi, att han skulle varit ute och haft ett återfall istället för att råna depån. Han försöker visa på alla luckor i hans berättelse.

35-åringen blir irriterad när han får frågor om och om igen.

– Du tar saker ur sitt sammanhang Björn. jag mådde dåligt, jag var påverkad. Du tar saker ur sitt sammanhang och försöker vända dem mot mig. Du klipper och klistrar!

13.51 Åklagaren visar nu på telefonkontakt mellan 35-åringen och en annan av de åtalade. Han i sin tur har haft telefonkontakt med ytterligare en av de åtalade, den 38-årige affärsmannen som beskrivs som en av hjärnorna bakom rånet.

Långt förhör

14.01 Förhöret med den misstänkte piloten är långt och stämningen är stundtals upprörd.

Den åtalade mannen ifrågasätter flera gånger åklagarens frågor och taktik. När även hans försvarare Leif Silbersky bryter in och ber åklagaren att förtydliga vägrar åklagaren och ber advokaten att spara sina frågor till dess att det är hans tur.

Trots att förhöret pågått i flera timmar har åklagaren ännu inte kommit in på de indicier som finns mot 35-åringen, som DNA-spåren på gps:en i helikoptern och på buntbanden i depån.

14.07 En av indicierna mot 35-åringen är att han innan rånet träffat den 38-årige affärsmannen på Skeppsholmen. Polisen hade då span på affärsmannen, det är så de vet att de båda träffats.

– Det jag gjorde var att åka ut dit för att träffa två personer för att diskutera vindkraft. Idag vet jag att det är personen som sitter här i rättssalen eftersom ni hade span på honom och har berättat det för mig men jag skulle inte känt igen honom. Jag träffar så många människor varje månad.

14.17 Producenten säger att mötet med affärsmannen kom att handla om annat än vindkraft. Ämnet kokain kom på tal.

Nu blir en kort paus och sedan fortsätter förhöret med den misstänkte piloten.

14.49 Åklagaren fortsätter att gå igenom tv-producentens telefoner och samtalslistor. Taktiken som åklagarsidan har med sina upprepade frågor är att sticka hål på producentens historia och visa att han inte är tillförlitlig.

Förberett förklaring

14.57 Man har hittat 35-åringens DNA på en gps i rånhelikoptern. Det här anses vara ett av de starkaste bevisen mot honom.

Åklagaren ber honom förklara hur han tror att det kan ha hamnat på gps:en.

– Ja, många. Och det kommer ta en stund.

– Då är det bäst du börjar, säger åklagaren.

15.01 – Den helikopter som användes vid rånet är den jag använder mest, säger han.

35-åringen har förberett en lång förklaring med stolpar och hänvisningar till förundersökningsprotokollet. Han är påläst och välartikulerad.

Nu tar han själv upp det andra indiciet mot honom, de buntbanden med hans DNA som hittats i depån.

– Jag är övertygad om att det är mina buntband som använts och att de hittade dem i helikoptern.

Han menar att han använt buntband inne i helikoptern när han riggat saker.

15.23 35-åringen avslutar sitt långa svar slutsatsen att han tror att den som använt hans buntband ”smittat” gps:en med hans DNA.

– Sen måste jag säga att det känns lite läskigt att mitt eget DNA används emot mig, hämtat från en helikopter som jag brukar flyga. Det tycker jag.

”Aldrig flugit i mörker”

15.33 Igår sa 35-åringens helikopterkollega att han tror att han är tillräckligt duktig pilot att landa på värdedepåns tak.

– Jag blir smickrad att han tror det men jag skulle aldrig göra det, jag skulle aldrig våga. Slår man i med rotorbladet i en vägg är man död!

Han menar att landningen på taket är gjord med alldeles för små marginaler och att han aldrig skulle ge sig på en så riskfylld flygning.

15.41 Han säger ändå att han är väldigt imponerad av den som flög rånhelikoptern.

– Det är gjort med enorm precision. Men jag skulle aldrig göra det. Absolut inte.

35-åringen menar också att han aldrig flugit i mörker och att det är svårt utan utbildning.

– Det är ju inte som att köra bil på kvällen, det går ju inte att jämföra.

Åklagarna kommer senare kalla vittnen som säger att de träffade piloten dagen för rånet och att de inte upplevde honom som påverkad, trots att han själv säger att han knarkat hela natten och in på morgonen.

– Jag har lärt mig att dölja det. Jag har till och med kunna jobba påverkad. Kunnat dölja det för min flickvän.

15.53 Silberskys sista fråga:

Flög du helikoptern vid det aktuella tillfället?

- Nej!

16.01 Rättegången är slut för idag och återupptas på måndag.