”Mitt DNA måste ha smittat gps:en”

Tv-producenten nekar till att överhuvudtaget ha med rånet att göra

Tv-producenten som misstänks ha kört helikoptern pressades hårt av åklagaren i rätten. DNA-matchningen som polisen gjort förklarar han med att hans DNA måste ha funnits på buntband i helikoptern.
NYHETER

Tv-producenten säger att samtidigt som värdedepån i Västberga rånades jagade han droger runt om i Stockholm.

Och den landning som rånarna gjorde på taket till byggnaden skulle han aldrig klara av.

– Det är inte som att köra bil. Ett misstag och man är död, sa han i rätten.

Förhöret med den 35-årige tv-producenten som misstänks ha flugit rånhelikoptern tog så gott som hela den sjätte rättegångsdagen.

Kammaråklagare Björn Frithiof pressade honom om och om igen på detaljer och ifrågasatte att hans minne från natten och morgonen den 23 september i fjol stundtals var mycket detaljerat för att i nästa stund vara så gott som obefintligt.

Irriterad stämning

Stämningen i salen blev då och då märkbart irriterad. Den propert klädda 35-åringen ifrågasatte flera gånger varför han skulle behöva svara på vissa frågor men åklagarsidan pressade på.

35-åringens eget alibi för kvällen är att han fick ett återfall i sitt tidigare drogmissbruk.

– Och det skäms jag fruktansvärt för. Besattheten tog över och jag jagade droger.

Den misstänkte piloten säger att han var stenhög samtidigt som rånet utspelade sig i Västberga och att han åkte runt mellan olika platser i Stockholm och träffade knarklangare.

Men trots att han säger att han har namn och adress på några av dem han träffade vägrar han att uppge dem, trots att det skulle kunna rentvå hans namn. När åklagaren ifrågasatte det sa han:

– Det här är ju droghandlare, inga snälla människor, inte mina vänner. De skulle ju inte vilja hjälpa mig.

Tiger

Åklagarna uppmanade honom flera gånger att fundera på saken med tanke på allvaret han befinner sig i.

– Jag tänker aldrig uppge deras namn, säger 35-åringen.

De starkaste bevisen mot 35-åringen är dels att han haft viss kontakt med en av de andra åtalade innan rånet, den 38-årige affärsman som beskrivs som en av hjärnorna bakom rånet. 35-åringens dna har också hittats på en gps i helikoptern och på ett buntband i depån.

När han själv fick chansen att förklara detta i rätten hade han förberett sig väl med stolpar och hänvisningar till förundersökningsprotokollet.

– Jag är övertygad om att det är mina buntband som använts och att de hittade dem i helikoptern.

Han menar att han använt buntband inne i helikoptern när han riggat saker.

Smittades med DNA

Hans egen teori är att den som använt hans buntband ”smittat” gps:en med hans DNA.

– Sen måste jag säga att det känns lite läskigt att mitt eget DNA används emot mig, hämtat från en helikopter som jag brukar flyga. Det tycker jag.

Tv-producenten nekar bestämt till att ha något med rånet att göra. Han säger att han aldrig skulle vågat eller kunnat utföra den landning på värdedepåns tak som rånarna gjorde.

– Jag förstår inte hur någon skulle våga göra något sådant. När ett rotorblad slår in i en vägg så dör man. Det är långt utanför min kompetensnivå. Dessutom sker det i mörker med lampor vilket jag aldrig har utfört.