Dömd till stening "erkänner" i tv

Advokat: Hon torterades före sändningen

NYHETER

Under en propagandasändning i iransk tv bekänner en beslöjad kvinna att hon medverkat till mordet på sin man.

Kvinnan uppges vara dödsdömda Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43.

Enligt en advokat torterades hon före sändningen.

Dödsdomen mot tvåbarnsmamman har orsakat kraftiga protester i många länder.

Bekännelsen av kvinnan dold i chador, den iranska slöjan, sändes i onsdags under ett politiskt program där "västmediernas propaganda" fördömdes.

"Torterades först"

Fallet utnyttjas som ett led i försöken att förmå Iran att lägga ner sitt kärnenenergiprogram, var en kommentar.

Kvinnan sade att en man som hon kände hade erbjudit sig att döda hennes make och att hon lät honom utföra brottet. Hon talade azerbajdzjanska som översattes till persiska.

Houtan Kian, ny försvarsadvokat efter Mohammad Mostafaie som tvingats fly utomlands, säger till den brittiska tidningen The Guardian att framträdandet gjordes efter dagar av tortyr.

– Hon misshandlades och torterades svårt tills hon gick med på att ställa upp i tv. Hennes 22-åriga son Sajad och 17-åriga dotter Saideh är helt förstörda efter att ha sett programmet, sade Kian.

"Gjorde honom medvetslös"

Chefsdomaren i provinsen Östra Azerbajdzjan, där brottet ägde rum 2006, sade i tv att fru Mohammadi Ashtiani gav sin man en injektion som gjorde honom medvetslös varefter den andre mannen gav honom en dödande elstöt.

Iranska tjänstemän har hävdat att kvinnan dömdes för mord, trots att hon enligt de första rapporterna frikändes och bara dömdes för "olaglig relation utom äktenskapet".

Steningen har tillfälligt skjutits upp av Irans högste juridiske ansvarige, Sadeq Larijani.

Kvinnans försvarsadvokat Mohammad Mostafaie flydde till Norge sedan hans fru gripits och en arresteringsorder utfärdats mot honom själv. Mostafaie, som är engagerad för mänskliga rättigheter, säger att han har räddat 18 av 40 klienter, många av dem minderåriga, från dödsstraff.

TT-AFP