Ryssvarg kan stoppa jakten

Jägaren Kurt Borg: Det satsas mer på vargar än hemlösa

Foto: erik martensson
vill jaga Kurt Borg, ordförande i Jägarnas riksförbund, vill fortsätta bedriva jakt på vargar – en jakt som kan komma att stoppas i de värmländska skogarna i vinter.
NYHETER

Ryssvargen kan minska inaveln – och nu har den spårats i de värmländska skogarna.

Därför kan vargjakten stoppas i området i vinter.

– Helt overkligt. Det satsas mer på rovdjur än på hemlösa i Sverige i dag, säger Kurt Borg, ordförande i Jägarnas riksförbund.

Det råder stor inavel i vargstammen i Sverige.

– Vargarna är mer släkt med varandra än två syskon och det är rätt kraftigt, säger Olof Liberg, vargforskare vid Grimsö lantbruksuniversitet.

Fyra kullar

Regeringen har föreslagit att man ska plantera in 20 vargar med östligt ursprung fram till 2014. Men vissa ryssvargar kommer hit frivilligt.

Hittills har det fötts fyra kullar efter invandrade vargar i Skandinavien – två efter norske Ivan och två efter Galvenhanen.

Det handlar om minst 30 avkommor som är genetiskt värdefulla. I områden där de väljer att bosätta sig kan Naturvårdsverket gå in och stoppa jakten.

Så kan det bli i delar av västra Värmland i vinter.

I februari hittades vargskit i ett område i Mangskog och DNA-svar visar nu att spillningen kommer från en av Ivans avkommor.

Går sällan tillsammans

Hanen, som vandrat in från Kynnareviret i Norge, verkar ha haft sällskap, sannolikt av en hona. De har rört sig på ett område som är tre gånger tre mil.

– Vi hittade spillning efter två vargar. Det indikerar i så fall att ett nytt par har bildats. Två hanar går sällan tillsammans, säger Olof Liberg.

Kurt Borg, ordförande i Jägarnas riksförbund i Värmland, är kritisk till ett förbud.

– Jag tar helt avstånd från detta. Det innebär att vi inte kan bedriva den kulturella jakt som vi har haft i många, många generationer. Det satsas mer på rovdjur än på hemlösa i Sverige i dag.