Dom mot svensk pedofil i Kambodja står fast

Sa inför rättegången att han skulle muta sig fri

NYHETER

En 63-årig svensk dömdes på fredagen av en domstol i Kambodja till fängelse i sex år och sex månader för att ha förgripit sig sexuellt på tre pojkar i Kambodja.

Domstolen fastställde en dom från januari och enligt UD i Stockholm har mannen rätt att överklaga även denna dom. Den svenska polisen och UD har genom svenska ambassaden i Thailand följt rättegången på plats i Phnom Penh.

Hävdade sin oskuld

– Rättegången pågick i bara några timmar. Mannen krävde att bli frikänd och hävdade att han är oskyldig till anklagelserna, säger Annethe Ahlenius, svensk polissambandsman i Thailand, till TT.

Rikskriminalpolisen var beredd att agera och eventuellt starta en egen utredning om mannen frikänts.

– Nu gör vi ingenting eftersom mannen blivit dömd. Man kan inte döma honom i två olika länder för samma brott. Det är bra att han blivit dömd i det land där brottet begåtts, säger kriminalinspektör Lisbeth Tolfes vid Rikskriminalpolisen.

Skulle muta sig fri

Hon ingår i en grupp vid polisen som arbetar med misstänkta barnsexbrott utomlands. Sedan gruppen startade för ett år sedan har den fått in färre än tio anmälningar. Ingen av dessa har ännu lett till åtal.

63-åringen trädde nyligen fram i Svenska Dagbladet och berättade att han inför rättegången på fredagen mutat domarna med 11 000 dollar. Han hävdade även att han fått sin adoptivson, som är en av de utsatta pojkarna, att ändra sin historia och sade sig vara säker på att bli frikänd.

– Innehållet i artikeln lästes upp i rättssalen men 63-åringen sade att han aldrig sagt det som står i artikeln, säger Annethe Ahlenius.

Mannen är sedan tidigare känd av svensk polis för sexuella övergrepp mot barn. Han dömdes 1981 av Solna tingsrätt till ett års fängelse för otukt med barn.