Första dödsfallet av superbakterier

De svårbehandlade bakterierna sprider sig från Indien och Pakistan.
NYHETER

Den belgiske mannen skadade benet i Pakistan – och smittades av superbakterier på sjukhuset.

Nu har han avlidit.

Det är det första rapporterade dödsfallet orsakat av den nyupptäckta bakterieformen.

Mannen smittades då han behandlades på ett sjukhus i Pakistan, sade doktor Denis Piérard vid sjukhuset AZ VUB i Bryssel på fredagen.

Skadade benet

Patienten togs in på Brysselsjukhuset i juni.

– Han råkade ut för en bilolycka under en resa i Pakistan. Han togs in på sjukhus med en kraftig benskada. När han skickades tillbaka till Belgien var han infekterad.

Trots att mannen fick den kraftiga antibiotikan colistin dog han.

Superbakterierna orsakas av en bakteriell gen med beteckningen NDM-1 (New Delhi metallo-lactamase-1).

– Det är inte en bakterie utan en resistens och den kan finnas hos olika bakterier. Det är olika allvarligt dels beroende på vilken bakterie det är, dels om den orsakar infektion eller inte, säger Anders Wallensten, läkare på Smittskyddsinstitutet, till Aftonbladet.

Är fler dödsfall att vänta?

– Det går inte alls att bedöma, det beror på vilken spridning det får.

Två svenskar smittade

Tidigare har flera fall av smitta rapporterats hos personer som genomgått plastikoperationer i Indien.

NDM-1 hittades för första gången förra året hos två typer av bakterier, Klebsiella pneumoniae och Escherichia coli, som bars av en svensk patient på ett sjukhus i Indien.

Sedan dess har ytterligare en svensk, som hade varit i Indien, befunnits smittad.

Smittskyddsinstitutet kommer inte att vidta några särskilda orsaker med anledningen av det rapporterade dödsfallet.

– Inte för närvarande, eftersom vi inte har några fall i Sverige. Vi har informerat sjukvården om det här och uppmärksammat laboratorierna. Vi letar aktivt efter det, säger Anders Wallensten.

Hur farliga är de här bakterierna?

– Hur farliga de är beror helt på om de orsakar en infektion eller om man bara är bärare av dem. De behöver inte ge allvarlig sjukdom, men kan göra det om man har otur, säger Anders Wallensten.

Finns det anledning att vara orolig?

– Jag tycker man ska vara orolig över utvecklingen vad gäller antibiotikaresistens generellt. Men just den här antibiotikaresistensen är synnerligen allvarlig eftersom den inte lämnar så många behandlingsmöjligheter kvar.

Indisk irritation

Smittan har nu upptäckts även i Australien, sade professor Peter Collignon vid Canberra Hospital till nyhetsbyrån AFP på fredagen. Hittills har bakterietypen identifierats hos tre australiska patienter. En av dem hade plastikopererats i Bombay.

Brittiska forskares tillkännagivande tidigare i veckan om superbakterierna orsakade en skarp reaktion från Indien, bland annat på grund av den indisk-anknutna beteckningen.

– Vi avvisar kraftigt benämningen. Vi bestrider också att sjukhus i Indien inte skulle vara säkra, kommenterade Indiens hälsovårdsdepartement.

I en studie publicerad i tidskriften Lancet redovisar brittiska och indiska forskare försök att kartlägga hur vanliga dessa bakterier är. De fann 44 fall i Madras i Indien, vilket utgjorde 1,5 procent av alla patienter som undersöktes. I den indiska delstaten Haryana upptäcktes 26 fall, 8 procent av alla som granskades.

Superbakterierna hittades också i Bangladesh och Pakistan. Mest oväntat var att man fann 37 fall i Storbritannien.

TT-AFP-Aftonbladet