Rabiesvampyrerna dödade fyra barn

Fladdermössen attackerade byn

NYHETER

De rabiessmittade vampyrfladdermössen gick till attack mot den peruanska byn.

Minst 500 personer blev bitna – och fyra barn har avlidit i sviterna av rabies.

Foto: ap

Vanligtvis är det genom hundar som vi riskerar att smittas av rabies. Men Agujanfolket i en peruansk by i Urakusaregionen fick sitt livs chock när de överfölls av fladdermöss från underfamiljen vampyr.

Fyra barn dog

Över 500 personer blev bitna – och fyra barn fick sätta livet till efter vampyrernas bett. De hade blivit smittade med rabies och överlevde inte sjukdomen enligt Jose Bustamente vid Perus hälsovårdsmyndighet, uppger Sky news.

När människor blir smittade av rabies orsakar viruset en akut inflammation i hjärnan, och man kan smitta vidare sjukdomen i flera månader efter att man smittats. För att hjälpa de andra i byn som smittats har peruanska myndigheter skickat sjukvårdsmaterial och vaccin dit.

Ska vaccineras

Enligt Jose Bustamente ska 97 procent av de totalt 508 bitna personerna börjat få rabiesvaccin. De övriga – förutom de som vägrat behandling – väntas bli vaccinerade inom de närmsta dagarna.

Olika sjukvårdsteam söker nu igenom området på en radie av knappt tio kilometer från rabiesutbrottet i jakt på andra byar där människor blivit bitna under det senaste halvåret.