Polisen utreder Bastu-VM i Finland

Arrangör: Vi har inte gjort något fel

Foto: Foto: SCANPIXFinalisterna| Vladimir Ladysjenskij, till vänster, och finländaren Timo Kaukonen var männen som tog sig till final i bastu-VM. Efter sex minuter i den 110-gradiga bastun avbröts tävlingen och de båda fick hjälpas ut
Vladimir Ladysjenskij dog efter att ha badat bastu i 110-gradig värme i sex minuter. Nu har polisen inlett en förundersökning mot arrangörerna av Bastu-VM.
NYHETER

Kokande 110 grader och inga regler.

Vladimir Ladysjenskij miste livet i årets Bastu VM.

Nu undersöker finsk polis i fall ett brott har begåtts.

– Vi har ingen gräns för hur länge man får sitta i bastun men jag tror inte att vi har gjort något fel, säger Terhi Makiniemi, Bastu VM:s och kommunen Heinolas talesperson.

Foto: privat
Terhi Makiniemi, Bastu VM:s och kommunen Heinolas talesperson anser inte att man gjort något fel i samband med dödsfallet i tävlingen.

Den avlidna ryssens kropp kokade. I sex minuter tvingade han sig kvar i den 110-gradiga bastun. Var trettionde sekund hälldes nytt vatten på stenarna.

Tidigare har man bara suttit fem minuter i tävlingsbastun.

Till slut avbröts finalen.

Huden hade lossnat från deras kroppar

– Vi såg att det inte stod rätt till, sade dåvarande tävlingsledaren för Bastu VM, Ossi Arvela, till Aftonbladet.

När dörren till bastun öppnades föll de tävlande ihop och började skaka. Ryssen dog direkt och hans finländske konkurrent kördes i ilfart till sjukhuset med skador.

Vittnen uppger att männens hud hade flagnat, att de hade kramper och att båda hade förlorat medvetandet.

Polisen i Östra Nyland i Finland inleder nu en förundersökning om misstänkt vållande till annans död och överträdelse av den finländska lagen om allmänna sammankomster, skriver TT. Tilltalad är Heinolas kommun som arrangerar tävlingen.

Vållande till annans död

– Vi är jätteglada över att de utreder vad som egentligen hänt. Vi har ingen aning. Vi har arrangerat den här tävlingen i tolv år utan att något hänt, säger Terhi Makiniemi, Bastu VM:s och kommunen Heinolas talesperson .

Hon berättar att man använt sig av en ny typ av bastu de två senaste åren – "med mer vatten". Rekordet i den har hittills varit fem minuter. Vladimir Ladysjenskij satt i sex minuter.

Enligt Terhi Makiniemi saknar tävlingen regler för hur länge deltagarna får sitta i bastun.

– Vi har inga regler, den som kan sitta kvar längst och sedan resa sig utan medicinsk hjälp vinner, säger hon.

Hon hävdar att arrangören hade all beredskap som behövdes eftersom man hade sjukvårdspersonal på plats.

Men kunde ni gjort något för att förebygga dödsfallet?

– Jag tror inte det, säger hon.

På kommunens hemsida står en hälsning till Vladimir Ladysjenskij anhöriga:

"Vi skickar våra kondoleanser till Vladimir Ladyzhenskiyns familj och vänner. Ord kan inte beskriva vår sorg i denna situation. Ha tålamod."