Droppa kneget!

Senaste trenden: Gör som "alla andra" – säg upp dig

1 av 5 | Foto: Foto: HALLGEIR VÅGENES, VG
Rock före patienter ”Jag har andra jobb och är inte rädd att mista detta”, säger Jan Øren som fått smeknamnet ”Rockläkaren” sedan han valde bort patienterna för att gå på Iron Maiden-konsert.
NYHETER

Läkaren drog på rockkonsert, politikern ville jaga älg – och stewarden fick bara nog.

Vill du också skita i jobbet? Det är inte så konstigt.

– Under semestern får man distans till arbetslivet, säger sociologen Roland Paulsen.

Amerikanen Steven Slater, 38, fick stor uppmärksamhet när han på stående fot tog nödrutschkanan ut från flygplanet och sa upp sig.

Och han har fått sina efterföljare.

Går i samma spår

I går berättade Aftonbladet om norske läkaren Jan Øren som lät patienterna skrika på akuten och gick på Iron Maiden-konsert. Nu följer också KD-politikern Tommy Lindstedt hans exempel. Han hoppar av i förtid som ordförande

i fastighetsnämnden i Trelleborg – för att jaga:

– Jag missade älgjakten i fjol på grund av politiken, men det vill jag inte göra i år, säger han.

”Extremfall”

Roland Paulsen, som forskar kring arbetssociologi vid Uppsala universitet, är förvånad.

Paulsen.

– Det låter som extremfall, framförallt det här med läkaren. I min forskning har jag intervjuat folk som smitit eller maskat från arbetet och en gyllene regel är att det inte ska gå ut över arbetskamraterna. När det rör sig om vård och omsorg är det också väldigt viktigt att det inte går ut över patienter.

Däremot säger han att synen på arbete förändrats och att arbetsmoralen kan gå i cykler. Särskilt efter semestern ökar lusten att fly jobbet.

Mångas dröm

– Det finns ett citat som illustrerar det där: ”Ingen skulle acceptera att vara slav två timmar om dagen. Men när vi löneslavar åtta timmar om dagen blir det en vana”.

Dessutom visar forskningen att många drömmer om att säga upp sig för alltid.

”En tydlig trend”

– Där har det hänt något i vår syn på arbetet. När människor får frågan vad de skulle göra om de blev ekonomisk oberoende svarar de flesta att det skulle säga upp sig. Det är en tydlig trend som växt sig starkare sedan 50-talet.