Mördad – för 1 200 kronor

Polisen misstänker: 79-årige mannen blev förföljd och rånad på PRO:s klubbkassa

sörjer sin vän Polisen har inlett en förundersökning efter misstankar om att den 79-årige man som hittades död i Ingsbergssjön i torsdags inte råkat ut för en olycka utan blivit dödad. ”Någon måste ha förstått att han hade pengar på sig, det var ju allmänt känt att han höll i PRO-klubbens kassa”, säger vännen Olle Argus, 88.
NYHETER

NÄSSJÖ. 79-åringen var kassör i Nässjös PRO-avdelning.

Det kan ha blivit hans död.

Polisen misstänker att någon väntade på honom när han kom cyklande från kontoret med 1 200 kronor i fickan.

Polisen utgick från att det handlade om ett olycksfall när 79-åringens kropp hittades i Ingsbergssjön, mitt i Nässjö, i torsdags. Men när det upptäcktes att pengarna han haft på sig var borta inleddes en förundersökning om dråp.

– Att han har fått sätta livet till på det här viset är fruktansvärt, säger vännen Olle Argus, 88.

PRO-kamraterna är bestörta. 79-åringen var en klippa – noggrann och pålitlig som kassör, vänfast och omtyckt.

Tävlade i boule

I torsdags hade han en nyckelroll när PRO-klubben bjudit in till distriktsmästerskap i boule. Totalt 90 spelare fanns på plats och långväga deltagare skulle som brukligt få reseersättning.

Pengarna fanns inlåsta i klubblokalen i Stadsparken som ligger vid Ingsbergssjön. Klockan 10 på förmiddagen bromsade kassören in sin cykel utanför byggnaden och gick in. Några minuter senare trampade han genom parken mot Idrottshuset där bouletävlingen hölls.

En timme senare, strax före klockan 11, fick en förbipasserande se 79-åringens kropp ligga och flyta vid strandkanten. I närheten hittades cykeln slängd.

– Någon måste ha förstått att han hade pengar på sig, det var ju allmänt känt att han höll i PRO-klubbens kassa, säger Olle Argus.

Inga vittnen

I går började även polisen arbeta efter den teorin.

– Vi vill veta om det är någon som har tagit pengarna eller om han har tappat dem när han föll i vattnet, säger en polis med insyn i utredningen.

Eftersom det saknas vittnen, och kroppen enligt uppgift inte hade några synliga skador, avvaktar polisen rättsläkarens utlåtande.

– När vi får obduktionsresultatet får vi definitivt mycket mer att gå på, säger kriminalkommissarie Christer Edlund vid Höglandspolisen.

”Vem är personen?”

Samtidigt försöker PRO-medlemmarna förstå det ofattbara.

– Vem visste att han hade pengar på sig? Och vem är personen som tydligen inte drog sig för att rånmörda en hederlig och fin gamma människa? Det är sådant man funderar över. Men mest sörjer vi en fin och omtänksam vän, säger Olle Argus.