Dagens namn: Daniel, Daniela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Han köpte småbarn

Svenske Johan, 63, döms till 6,5 års fängelse – sexutnyttjade sitt adoptivbarn och andra pojkar

försökte muta domarna Svensken Johan Brahim Escori har dömts till 6,5 års fängelse för sexövergrepp mot tre barn.   försökte muta domarna Svensken Johan Brahim Escori har dömts till 6,5 års fängelse för sexövergrepp mot tre barn. Foto: CHOR SOKUNTHEA/REUTERS/SCANPIX

Försöken att muta de kambodjanska domarna lyckades inte – den här gången.

Här förs den svenske seriepedofilen Johan Brahim Escori, 63, ut från domstolen i Phnom Penh.

Han döms till 6,5 års fängelse för att ha utnyttjat tre barn sexuellt.

Stämningen inne i rättssalen var spänd. Johan Brahim Escori var samlad, men märkbart tagen och tärd, när han lämnade sitt vittnesmål.

Hur han sedan reagerade på domen, 6,5 års fängelse för sexuella övergrepp mot barn, fick ingen se.

– Han befann sig i ett annat rum. Men förmodligen blev han förvånad eftersom han tidigare var så säker på att frikännas, säger Seila Samleang, chef för frivilligorganisationen APLE som var på plats vid förhandlingen i går.

Pojke vittnade

I januari dömdes Johan Brahim Escori första gången i kambodjansk domstol för övergrepp på de tre barnen. Men han nekade och överklagade domen.

Även den här gången avvisade han alla anklagelser. Men fälldes – trots att huvudvittnet, den nioårige pojke han kallar sin adoptivson, plötsligt ändrade sin version.

– Pojken menade nu att polisen hade tvingat honom att anklaga Escori för sexuellt utnyttjande. Men domstolen valde ändå att tro på det vittnesmål han gav i januari, säger Seila Samleang.

I en intervju med Svenska Dagbladet tidigare i veckan berättade den 63-årige svensken hur han mutat de fyra kambodjanska domarna:

– En vanlig enkel muta på 11 000 dollar gör att jag snart kommer att vara en fri man.

Flera oberoende hjälporganisationer bedömde uppgiften som trovärdig.

– Domstolen tog upp hans påstådda mutor i förhandlingen, men han nekade bestämt till dem, säger svenska polisens sambandsman Annethe Ahlenius som också fanns i rättssalen.

Trots det finns fortfarande sannolikheten att svensken köper sig fri i fängelset – eller vid en eventuell överklagan till Kambodjas motsvarighet till Högsta domstolen.

– Risken finns tyvärr, säger Seila Samleang som annars är väldigt nöjd med domen.

Var fosterpappa

Johan Brahim Escori har enligt uppgift till Aftonbladet bott i Stockholmsområdet stora delar av sitt liv. Han har bland annat drivit en bilverkstad, men också arbetat med barn- och ungdomar på anstalt.

I flera år har han dessutom varit fosterpappa åt flera barn, de flesta pojkar. På 80-talet dömdes han i Solna tingsrätt till ett års fängelse för sexuella övergrepp på ett av barnen.

När han blev förtidspensionär för över tio år sedan lämnade han Sverige och bosatte sig i Marocko.

Johan Brahim Escori har flera gånger försökt adoptera små pojkar. I Marocko lade han till ett arabiskklingande namn för att underlätta processen. Även där anklagades han för att ha utnyttjat barn sexuellt.

”Snäll och trevlig”

Adoptionen av den nioårige pojke som i går vittnade mot honom i Kambodja betraktas som ogiltig.

– Han har mutat lokala myndigheter, adoptionen är inte laglig, säger Seila Samleang.

En kvinna som umgicks med 63-åringen när han bodde i Sverige beskriver honom som snäll och trevlig:

– Som jag känner honom är han väldigt omtänksam. Det känns väldigt olustigt att höra vad han dömts för, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet